Meer dan 200 anti-Moebarakactivisten veroordeeld tot levenslang

PHOTO_NEWS
Tweehonderddertig militanten die deelnamen aan de revolutie om de toenmalige Egyptische president Hosni Moebarak ten val te brengen in 2011, zijn vandaag veroordeeld tot levenslang. Een van hen is de prominente pro-democratische activist Ahmed Douma, zo zeggen gerechtelijke bronnen. Negenendertig minderjarigen kregen een celstraf van 10 jaar.

Het gaat om de zwaarste straffen die tot nog toe werden uitgesproken tegen activisten van de liberale en seculiere beweging die streed om Moebarak van de macht te verdrijven. De aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi en de Moslimbroederschap worden al veel langer en op grote schaal veroordeeld tot levenslang of de doodstraf. Daarnaast vinden er sinds de afzetting van Morsi in juli 2013 regelmatig vergeldingsacties plaats tegen de leden van de Broederschap.

Ahmed Douma werd eerder al veroordeeld tot 3 jaar gevangenis voor het organiseren van een illegale manifestatie tegen de nieuwe regering van de huidige president en voormalige generaal Abdel Fattah al-Sissi.