Meer dan 2.800 mijnwerkers in Soma per sms ontslagen

Een half jaar geleden was Soma het toneel van een vreselijke mijnramp.
GETTY Een half jaar geleden was Soma het toneel van een vreselijke mijnramp.
Meer dan een half jaar na de dodelijke mijnramp in de West-Turkse stad Soma heeft het exploitatiebedrijf meer dan 2.800 van haar arbeiders ontslagen - per sms. De meesten van de kompels hadden in de mijn gewerkt, waar in mei 301 mijnwerkers omkwamen. Dat maakten de Turkse media dinsdag eensluidend bekend. Zeshonderd van de ontslagen arbeiders waren in een andere mijn van hetzelfde bedrijf aan de slag. Dat meldde de krant Cumhuriyet. Beide mijnen zijn sinds de ramp in mei dicht. De kompels werden zondag per sms op de hoogte gebracht van hun ontslag.

Het exploitatiebedrijf verklaarde volgens Cumhuriyet, dat het zes maanden na het zware ongeluk niet meer in staat was de lonen nog te betalen. Een van de kompels zei in de krant Hürriyet dat zijn gewezen werkgever hem in de sms "gezonde en veilige dagen" had gewenst. Aan het bedrijf gericht zei hij: "Over welke gezondheid en welke veiligheid hebben jullie het? " In de regio is er nauwelijks werk.

Het ongeluk van 13 mei in Soma was de zwaarste mijnramp in de geschiedenis van Turkije. Vele kompels waren tijdens een brand gestikt. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is nog niet afgerond.