Meer dan 2.100 doden door aardverschuiving Afghanistan

AFP
Door de aardverschuivingen in Afghanistan zijn meer dan 2.100 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de provincie Badakhshan, waar de ramp zich voltrok, vandaag bekendgemaakt.

De aardverschuivingen werden veroorzaakt door zware regenval en smeltende sneeuw en troffen gisterenochtend het dorp Ab-e-Barik. Het dorp werd door modderstromen weggevaagd.

Direct na de ramp werd duidelijk dat er veel slachtoffers waren. De autoriteiten spraken van 2.100 mensen die vast zaten en werden vermist. Vandaag kwam de bevestiging dat ze zijn omgekomen. "Meer dan 2.100 mensen van 300 families zijn allemaal dood'', aldus de woordvoerder van de provincie.

Het ging om twee aardverschuivingen. De eerste trof onder meer een huwelijk in Ab-e-Barik. Daarbij vielen 250 doden. De tweede aardverschuiving kwam op het moment dat honderden mensen te hulp waren geschoten om slachtoffers van de eerste te helpen.

De hulpverlening van de Verenigde Naties richt zich nu op de ruim 4.000 mensen die door de aardverschuivingen dakloos zijn geworden. Er wordt rekening gehouden met nieuwe verschuivingen.