Meer dan 180 ex-kindsoldaten in Nigeria overgedragen aan Unicef

AFP
Het Nigeriaanse leger heeft in het noordoosten van het land meer dan 180 voormalige kindsoldaten vrijgelaten en overgedragen aan de VN-Kinderrechtenorganisatie Unicef. Vooraf werd vastgesteld of de acht meisjes en 175 jongens tussen de zeven en achttien jaar geen banden hadden met de islamistische terreurmilitie Boko Haram. 

Omdat dit aanvankelijk niet duidelijk was, werden ze in hechtenis genomen. Nu krijgen ze een medische behandeling en psychologische bijstand, vooraleer ze weer met hun families worden herenigd.

Sinds 2017 heeft Unicef de re-integratie ondersteund van meer dan 8.700 kinderen, die door gewapende groepen werden vrijgelaten. Boko Haram rekruteert kinderen onder dwang en brainwasht ze ook tot kamikazes. 

AFP

De jihadisten hebben sinds 2013 meer dan 1.000 kinderen ontvoerd. De ontvoering van 276 overwegend christelijke meisjes uit een school in Chibok vier jaar geleden lokte wereldwijd afschuw uit. Velen van hen zijn nog steeds vermist.

Het geweld van Boko Haram heeft in het noordoosten van Nigeria al meer dan 20.000 dodelijke slachtoffers geëist. Rond de 2,5 miljoen mensen zijn in de regio voor het geweld gevlucht. 

AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Anita Billen

    Wat zal hier van voortkomen?