Meer dan 18.000 Turkse ambtenaren ontslagen door nieuw decreet

AFP
In Turkije zijn meer dan 18.000 ambtenaren ontslagen door een decreet dat vandaag gepubliceerd is in het staatsblad. Onder hen zijn talrijke leden van de ordediensten, maar ook onderwijzers en universitairen.

Het gaat om in totaal 18.632 personen, onder wie meer dan 9.000 politieagenten en 6.000 soldaten. Zij zagen hun naam gepubliceerd in het decreet. Volgens de lokale media zou het om het laatste decreet gaan, voor de noodtoestand morgen mogelijk wordt opgeheven. De noodtoestand was uitgeroepen in de nasleep van de mislukte staatsgreep in juli 2016.

Volgens de Turkse media komt aan dat uitzonderlijk regime maandag een eind na de eedaflegging van president Recep Tayyip Erdogan. Hij is op 24 juni verkozen voor een nieuw mandaat. Een van zijn verkiezingsbeloftes was het opheffen van de noodtoestand.

Tijdens de uitzonderingstoestand zijn fundamentele rechten zoals de vrijheid van vergaderen en meningsuiting beperkt en kan Erdogan per decreet regeren. 
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieve Vandamme

  Zeer blij dat ik niet in Turkije woon!! En zou er ook nooit meer met vakantie gaan!!

 • lars vandenberge

  Ja Gino Denil, hij heeft net hetzelfde gedaan bij het beruchte telefoongesprek tussen hem en zijn zoon Bilal waarbij de laatste zegt enkel nog maar 30 miljoen euro cash weg te werken heeft.

 • Zulma Terrana

  Daar zijn we nog niet mee thuis .

 • Gino Denil

  Dit heeft niets met ontvetten van de staat te maken. Hij plaatst er gewoon zijn eigen corrupte mannetjes als vervanging. Veel van die zuiveringen kan je ook niet los zien van de aanklachten en processen die er waren tegen zijn clan en familie wegens zelfverrijking en corruptie. Die zijn ondertussen van de baan. De procureurs en rechters in die zaken zitten nu in de gevangenis als veronderstelde Gülen aanhangers.

 • Jan De Korte

  Hilare u werkt duidelijk aan de overheid. Dit kan inderdaad niet maar dit wil daarom niet zeggen dat hij geen gelijk heeft over de ambtenaren