Meer dan 120 doden bij bloederige gevechten tussen IS en taliban

Archieffoto.
EPA Archieffoto.
Bij bloederige gevechten tussen de radicaal-islamitische taliban en de terreurorganisatie Islamitische staat (IS) zijn in de Noord-Afghaanse provincie Jowzjan binnen de drie dagen meer dan 120 mensen gedood. Beide islamistische groepen leden zware verliezen. 

In totaal zijn 72 talibanstrijders en 52 leden van IS gesneuveld, aldus provinciaal woordvoerder Mohammed Resa. Een honderdtal strijders uit beide kampen liep verwondingen op.

IS is pas in 2015 in Afghanistan opgedoken en bestaat vooral uit voormalige Pakistaanse talibanstrijders die militaire offensieven over de grens uitvoerden. Hun religieuze opvattingen en de doelen van hun "heilige oorlog" verschillen sterk van die van de taliban. IS werd daarom als een indringer beschouwd.

700 strijders
Jowzjan is een van de weinige provincies van het lan, waar IS een kleine territoriale basis kon uitbouwen. Volgens officiële informatie zou IS daar over 600 tot 700 strijders beschikken, waaronder ook enkele buitenlanders. De numeriek veel sterkere taliban proberen al maanden de IS daar te verdrijven. Bij hun onderlinge gevechten werden in het verleden ook veel burgers gedood, gewond of verdreven. 

Eergisteren nog wisten twee IS-strijders tijdens een begrafenis in de aanpalende provincie Sar-e Pol 15 leden van de taliban te doden.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANS DE ROUCK

  Goed nieuws!!!! Doorgaan! Geeft er maar een lap op!

 • André Perneel

  Tussen die twee is het om het radicaalst of is het om het dwaast ! Wat ik mij afvraag is , wie betaalt die gruwelijke cinema allemaal ?

 • IVO ENGELEN

  Ik zie het probleem niet. Laat ze elkaar maar afmaken. Onnozelaars.

 • Bernaerts Diane

  Daar zal niemand rouwig om zijn, zeker?

 • alex oderij

  Allee,ze beginnen elkaar al uit te moorden,meer van dat en de wereld zal er al veel beter uitzien