Meer dan 100 Amerikaanse kranten zullen donderdag Trumps retoriek tegenover de pers aanklagen

Meer dan 100 kranten zullen donderdag 16 augustus een editoriaal publiceren waarin ze Trumps attitude tegenover de pers en media aanklagen.
AFP Meer dan 100 kranten zullen donderdag 16 augustus een editoriaal publiceren waarin ze Trumps attitude tegenover de pers en media aanklagen.
In de Verenigde Staten zullen meer dan honderd kranten op donderdag 16 augustus een editoriaal publiceren waarin ze de retoriek van president Donald Trump tegenover de pers aanklagen. Dat schrijft CNN. De kranten hebben gereageerd op een oproep van de krant Boston Globe, die voorstelt om een "gecoördineerd antwoord" te geven op het feit dat Trump steeds vaker de pers als "de vijand van het volk" omschrijft. 

"Zaterdag hadden we al meer dan 100 publicaties die willen deelnemen, en ik veronderstel dat dat aantal nog zal oplopen", zegt Marjorie Pritchard van Boston Globe. "De respons is overweldigend geweest. We hebben wat grote kranten, maar het zijn vooral kleinere publicaties, die allemaal enthousiast zijn om zich tegen de aanval van Trump tegen de journalistiek te verzetten."

De kranten zullen allemaal een eigen editoriaal schrijven. Het is dus niet zo dat ze allemaal dezelfde tekst zullen publiceren. "De impact van de aanval van Trump op de journalistiek ziet er anders uit in Boise dan in Boston. Onze woorden zullen anders zijn, maar we zijn het er op zijn minst over eens dat dergelijke aanvallen alarmerend zijn", aldus Pritchard nog.

Trump is steeds erg kritisch geweest tegenover "fake news", maar de journalisten hebben de afgelopen weken een escalatie gemerkt van die vijandigheid. Zo zegt Trump steeds vaker dat de media "the enemy of the people" zijn, oftewel de vijand van het volk, en geeft hij steeds minder mogelijkheden aan de pers om vragen te stellen. Als hij dan wel voor de journalisten verschijnt, weigert hij steeds vaker vragen van bepaalde journalisten te beantwoorden. (lees verder onder de tweets.)

Critici hebben de journalisten van het Witte Huis opgeroepen om zich te verenigen tegen Trump. Onlangs nog protesteerden verschillende media tegen het toegangsverbod voor CNN-journaliste Kaitlan Collins nadat ze een kritische vraag had gesteld.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques-Philippe Leclerc

  @Serge Surmont: "Sommigen hebben werkelijk het lef te schrijven dat trump de beste president ooit is"... Hmm, GDP 4.1%, werkeloosheid 3.6%, totale verwoesting Obama care, Supreme Court Justices (2), ISIS is 85% gedood. Nog veel meer @"Trump’s 60-point accomplishment list of American Greatness"...

 • Jacques-Philippe Leclerc

  @Jan Pauwels..."Trump Derangement Syndrome" (TDS) is een neologisme (psychologische stoornis) naar verluidt onredelijk/ongegrond reageren op uitspraken en/of politieke acties van President Trump, met weinig respect of geen enkel kennis of de werkelijke positie van President Trump of zijn genomen actie.

 • Karel Tichmann

  @Frederik Janssens: "Dat iemand als Trump met zijn totaal ondemocratische en autocratische stijl het presidentschap wint is al erg genoeg"... De wortels van het socialisme -en de daaraan verbonden krankzinnigheid- kunnen duidelijk begrepen worden in het licht van het opgroeien van kinderen tot volwassenheid, en hoe een verstoord opgroeiproces leidt tot de irrationele overtuigingen van elke linksdenkende.

 • Frederik Janssens

  Dat iemand als Trump met zijn totaal ondemocratische en autocratische stijl het presidentschap wint is al erg genoeg. Dat de pers vervolgens gedemoniseerd wordt door hem is verschrikkelijk. Dat blijkbaar een groot deel van de mensen hem hierin gelijk geeft en oproept tot geweld tegen de pers en de vrijheid van meningsuiting bewijst eigenlijk dat algemeen stemrecht een slecht idee is. Ga aub allemaal in Saudi Arabie ofzo wonen, daar gelden het soort regels waar jullie toe oproepen!

 • dominique castelein

  als de linkse pers nu al met 100 moet komen opdagen tegen Trump wil dit wel zeggen dat de President veel bijval heeft bij zijn bevolking en dat de linkse klooien het zeer moeilijk hebben,ik steun de President,hier hebben we ook zo'n linkse pers die na 4 jaar het nog altijd niet kan verkroppen dat de linksen eruit leggen en hopelijk voor altiid