Meer dan 100.000 Oostenrijkers tekenen petitie tegen versoepeling rookverbod

Archiefbeeld.
ANP Archiefbeeld.
In Oostenrijk hebben meer dan 100.000 mensen een petitie getekend tegen het plan van de rechtse regering om het op stapel staande rookverbod te versoepelen. Daarmee is het nodige aantal handtekeningen bereikt om de kwestie voor het parlement te brengen, dat hebben de initiatiefnemers vandaag gezegd.

De vorige regering, een coalitie van sociaaldemocraten (SPÖ) en de ÖVP, had beslist vanaf mei 2018 roken in restaurants en bars te verbieden. FPÖ-leider Heinz-Christian Strache, een verstokt roker, lobbyde tegen die ban. De partij wist de christelijk-conservatieve ÖVP, die samen met de FPÖ deel uitmaakt van de nieuwe regering, ervan te overtuigen, het roken legaal te houden in afgesloten ruimtes in cafés en restaurants alsook in kleine horecabedrijven. 

Die beslissing van de regering veroorzaakte een storm van verontwaardiging bij dokters, vakbonden en de bevolking in het algemeen. In Oostenrijk blijft het aantal rokers, in tegenstelling tot de dalende trends in andere Europese landen, stagneren. Maar liefst 24 procent van de volwassenen steekt van tijd tot tijd een sigaret op. 

Opinie van het volk

De initiatiefnemers van de petitie eisen dat het rookverbod wordt ingevoerd zoals het oorspronkelijk was gepland en willen niet weten van een versoepeling. Op minder dan 72 uur tijd wisten ze meer dan 100.000 handtekeningen te verzamelen. De organisatoren willen nog verder gaan, en blijven naar eigen zeggen handtekeningen verzamelen om de druk stapsgewijs op te voeren. Hoewel ze geen invloed hebben op de uiteindelijke beslissing van het parlement, lijkt de petitie alvast haar doel niet te missen. Zo liet de rechtspopulistische FPÖ weten dat geen scenario uitgesloten is en dat de partij "altijd zal leunen op de opinie van het volk". 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucynda van der Does

  Maar wel allemaal op het terras gaan zitten naast de WEG. Lekker in de "frisse" lucht... U heeft allen de rookvrije binnenruimte bevochten, maak daar dan ook gebruik van en ga lekker binnen zitten.

 • Lucynda van der Does

  Als er zoveel behoefte was aan een niet-rokers- cafe dan had dat vanzelf wel ontstaan zonder al die verboden. Vraag en aanbod sluit in deze kwestie duidelijk niet aan ..En wat moeten vrachtwagenchauffers dan?? Die zitten ook de hele dag in de rook....hoor ik ook niemand over. Test eens de luchtkwaliteit in je auto....

 • Hugo Van Haevre

  Jef joosens er wonen wel meer dan honderdduizend mensen in oostenrijk dus???

 • Hugo Van Haevre

  Eenvoudigste en simpelste oplossing, kroegen voor rokers en kroegen voor niet rokers, ieder zijn zin en ge gaat waar ge wilt,in nog een deelstaat in Duitsland is dit van kracht, en die rokers kroegen zitten vol en er is ambiance, ik vraag mij nog altijd af waar die niet rokers bij ons zitten, overal behalve in een cafe, en restaurant rookverbod simpel en geen duur betaalde controleurs nodig, en ieder heeft zijn zin en al die verwijten naar elkaar zijn overbodig

 • JEF JOOSSENS

  Stijn Vandamme, lees eerst het artikel eens goed man voor je daar zo een heel verhaal rondmaakt, het is juist andersom, de petitie komt van niet rokers met als doel de wet op verbod er toch door te krijgen ;-)