Meer dan 10.000 coronagevallen in Afrika

AP
Het coronavirus breidt zich snel uit in Afrika. Het aantal bevestigde infecties op het continent is gestegen tot meer dan 10.000. Meer dan 500 mensen zijn aan Covid-19 bezweken, zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag laten weten.

Het coronavirus bereikte Afrika in vergelijking met andere continenten laat, en werd geïmporteerd door reizigers uit Europa, de Verenigde Staten en Azië, maar verspreidt zich nu als een lopend vuurtje. Hulporganisaties waarschuwen voor een dreigende enorme catastrofe, die ook de toekomst van kinderen kan hypothekeren.

In arme dorpen, waar veel mensen dichtbij mekaar leven, is afstand houden bovendien niet mogelijk, de hygiënische omstandigheden zijn verre van optimaal en het gezondheidssysteem is zwak uitgebouwd. 

Economische en sociale verwoesting

"Covid-19 heeft het potentieel niet alleen duizenden doden te veroorzaken, maar ook een economische en sociale verwoesting aan te richten", aldus regionaal directeur voor de WHO Matshidiso Moeti. Toch zijn er nog mogelijkheden om de overdracht van het virus duidelijk te beperken en te vertragen, luidt het.

Officieel zijn in Afrika alleen het bergkoninkrijk Lesotho en de eilandengroepen Komoren en Sao Tomé en Principe niet getroffen door het coronavirus.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.