Meer dan 1.300 arrestaties bij oppositiebetoging in Moskou

AP
Na het harde optreden van de Russische politie bij een oppositiebetoging in de hoofdstad Moskou is het aantal opgepakte manifestanten verder gestegen. Het burgerrechtenportaal OVD-Info sprak in de nacht van zaterdag op zondag over meer dan 1.370 arrestaties.

De autoriteiten hadden zaterdagavond gezegd dat 1.074 deelnemers aan de betoging waren opgepakt. Er was geen toelating gegeven voor de manifestatie. De veiligheidstroepen hadden vooraf uitdrukkelijk gewaarschuwd om niet deel te nemen en een hard optreden aangekondigd. Volgens mediaberichten zijn de meeste arrestanten intussen weer op vrije voeten.

De demonstranten willen dat onafhankelijke kandidaten en oppositieleden een eerlijke kans krijgen bij de verkiezing van een nieuwe 45-koppige stadsraad in Moskou op 8 september. Onafhankelijke kandidaten hebben de handtekeningen van 3 procent van het electoraat in elk van de 45 districten van de Russische hoofdstad nodig om te mogen deelnemen. Maar volgens een aantal oppositiekandidaten is de telling van die stemmen niet eerlijk verlopen.

Kritiek

De Europese Commissie hekelde de meer dan duizend arrestaties. “Rusland moet de fundamentele vrijheid van meningsuiting respecteren”, luidt de kritiek vanuit Brussel.

“Deze arrestaties en het disproportioneel geweld tegen vreedzame betogers ondermijnen opnieuw de fundamentele vrijheid van meningsuiting en vereniging”, luidt het vandaag in een mededeling van de Hoge Vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid Federica Mogherini. “Deze fundamentele rechten staan ingeschreven in de Russische grondwet en we verwachten dat die gerespecteerd worden.”

Voor de volgende lokale verkiezingen van september dringt de Europese Commissie er op aan dat er “eerlijke voorwaarden” gecreëerd worden voor alle politieke krachten. 

REUTERS
APReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.