Meer dan 1.000 migranten gered op Middellandse Zee

Ook het schip van Artsen zonder Grenzen 'Bourbon Argos' heeft dit weekend bootvluchtelingen opgepikt.
REUTERS Ook het schip van Artsen zonder Grenzen 'Bourbon Argos' heeft dit weekend bootvluchtelingen opgepikt.
Het voorbije weekend zijn meer dan 1.000 migranten gered op de Middellandse Zee, terwijl ze met boten probeerden om Europa te bereiken. Dat maakte de Italiaanse kustwacht gisterenavond bekend.

Er werden verschillende reddingsoperaties opgezet. Gisteren alleen al een vijftal, waarbij in totaal 671 migranten werden opgepikt, onder wie 108 vrouwen en 48 minderjarigen. In verschillende gevallen bevonden de mensen zich in overvolle rubberboten, die dreigden te zinken.

De reddingsoperaties maken deel uit van het Europese programma 'Triton', waarbij ook buitenlandse marineschepen betrokken zijn. Onder meer het Kroatische schip 'SB72 Mohorovicic' en het schip van Artsen zonder Grenzen 'Bourbon Argos' hebben dit weekend bootvluchtelingen opgepikt.

Volgens de jongste balans van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, hebben sinds begin dit jaar al 224.000 migranten de oversteek naar Europa gemaakt via de Middellandse Zee. De meesten komen via Griekenland en Italië, meer dan 2.100 zouden zijn verdronken.