Meer Catalanen tegen dan vóór onafhankelijkheid

Catalaanse vlaggen in Barcelona.
Getty Images Catalaanse vlaggen in Barcelona.
Voor het eerst in bijna twee jaar zijn in de Spaanse regio Catalonië de tegenstanders van de onafhankelijkheid talrijker dan de voorstanders. Volgens een peiling die het onderzoeksbureau CEO uitvoerde, blijkt dat 48,6 procent van de Catalanen zich kant tegen een afscheuring van de regio. Slechts 47,2 procent is wel nog voor een onafhankelijkheid te vinden.

Het is voor het eerst sinds juni 2017 dat er meer tegenstanders dan voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid zijn, zo meldt de Catalaanse krant La Vanguardia.

De separatistische ambities van de regionale regering hebben Catalonië in een politieke crisis gedompeld, vooral als gevolg van het onafhankelijkheidsreferendum van oktober 2017 dat door Madrid als illegaal werd beschouwd. Verschillende belangrijke politici in Catalonië zijn voor de rechter gebracht. Andere politici, zoals ex-regionaal president Carles Puigdemont, zijn naar het buitenland gevlucht om de Spaanse justitie te ontlopen. Puigdemont verblijft in ballingschap in België.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jos beverke

    Het percent voor en tegenstanders is secundair in het bestaande verkiezing systeem. Regio's in Catalonie met weinig bevolking(landelijk gedeelte) hebben minder stemmen nodig voor een vertegenwoordiger dan de steden en meer bevolkte regio's.( Cfr Wallonie en Vlaanderen)Het minder industriele landelijk gedeelte is meer voor onafhankelijkheid en zorgt er voor dat de separatisten de meerderheid halen in Catalaanse regering die daarbij nog gesteund wordt door uiterst links!.

  • Jean-Pierre Vercruysse

    Dat is goed nieuws. Dat ze in Spanje blijven!