Medvedev waarschuwt Kiev en laakt houding VS en EU

De Russische premier, Dmitri Medvedev.
AFP De Russische premier, Dmitri Medvedev.
Door resoluut het roer richting Westen om te gooien, is Oekraïne op weg naar zijn failliet. Dat schrijft de Russische premier, Dmitri Medvedev, vandaag in een commentaarstuk in de krant Nezavissimaja Gazeta. Brussel behandelt de Russische Slavische buur als een kolonie, schimpte de premier, die voorts de recente beslissing van het VS-congres om het regime in Kiev -gratis- voor drie miljard dollar wapentuig te leveren, een "vijandige daad" noemde. Op hulp uit Rusland hoeft Kiev niet meer te rekenen; Moskou kiest voor een pragmatische aanpak van de crisis.

Medvedev waarschuwde het tegen een staatsbankroet vechtende regime in Kiev ook voor "riskante experimenten" met de verouderde Oekraïense nucleaire sites. Kiev wil die reactors binnenkort met Amerikaanse in plaats van Russische nucleaire fuel aandrijven, en dat kan tot een "ernstige bedreiging" uitgroeien. Voorbeelden in andere landen hebben getoond dat zulke wissels de technische veiligheid van de installaties aantast, alsdus Medvedev.

Medvedev beschuldigt de machthebbers in Kiev ervan, een gevaarlijk spel te spelen door de politiek boven de economie te plaatsen. Kiev pompt zijn laatste hryvnia's en het geleende geld van het IMF haast exclusief in de defensiesector, terwijl het land op alle andere gebieden op apegapen ligt.

Economische controles
De Russische premier dreigde ook met scherpere economische controles. Vanaf 1 januari wordt de toegang van de Oekraïners tot de -voor hen cruciale- arbeids- en afzetmarkt Rusland herbekeken. Rusland vreest namelijk dat zijn eigen markten, nu nog erg toegankelijk voor Oekraïne, na het associatieakkoord met de EU met goedkope EU-producten overspoeld worden. Als Rusland voor Oekraïne wordt afgesloten, zal dat Kiev jaarlijks 33 miljard dollar kosten, aldus nog Medvedev. Als Oekraïne "westers" wil zijn, zal het moeten leren dat rekeningen betaald moeten worden - "vooreerst die aan Rusland".

Uiteindelijk zal het regime in Kiev moeten inzien, schrijft de premier, dat de eenzijdige "koers naar het Westen" een flater is. De EU behandelt het land als een kolonie en heeft het enkel als afzetmarkt nodig. En ondanks de onderdanigheid zal Oekraïne wellicht nooit lid (mogen of kunnen) worden van de EU.