Medvedev: Rusland plant geen wedergeboorte van de Sovjetunie

De Russische premier Dimitri Medvedev.
EPA De Russische premier Dimitri Medvedev.
Voor de 25ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Rusland heeft regeringsleider Dmitri Medvedev speculaties van het Westen over een mogelijke wedergeboorte van het Sovjetimperium verworpen. "Dat is flauwekul, totaal onmogelijk", zei Medvedev vanmiddag op een congres in Moskou, aldus het nieuwsagentschap Interfax.

Morgen viert het uitgestrekte rijk zijn nationale feestdag. Rusland had op 12 juni 1990 in het zog van de implosie van de Sovjetunie zijn onafhankelijkheid verklaard. Tegenstanders van het Kremlin en mensenrechtenactivisten waarschuwen steeds weer voor een terugval van Rusland in de oude principes van een grootmacht en totalitaire tijden. De Amerikaanse president Barack Obama had op de G7-top in Beieren deze week Kremlinbaas Vladimir Poetin nog voor een "door waanzin gestuurd verlangen naar een herstel van het Sovjetrijk" gewaarschuwd.

Medvedev sprak ten aanzien van de door Rusland op gang gebrachte douane- en Euraziatische Economische Unie (EEU) van "normale integratieprocessen" in het post-sovjettijdperk. "Het is overduidelijk dat een volwaardige economische integratie ook door politieke processen en een politieke integratie begeleid wordt", benadrukte hij. De landen (naast Rusland zetelen ook Kazachstan, Wit-Rusland en Armenië in de EEU) zijn in elk geval vrij om zelf de omvang en de snelheid van de integratie te bepalen.