Medvedev haalt 70 procent in Rusland

UNKNOWN

Bij de Russische presidentsverkiezingen heeft Dmitri Medvedev zondag 70 procent van de stemmen binnengehaald. Dat heeft de Centrale kiescommissie meegedeeld, nadat 90 procent van de stemmen geteld waren. Tweede in de presidentsrace werd Guennadi Zjoeganov, met 17,9 procent. De ultranationalist Vladimir Zjirinovski haalde 9,5 procent en de pro-Europese kandidaat Andrej Bogdanov 1,2 procent.

Toch veranderingen
Tijdens een eerste persconferentie verklaarde Dmitri Medvedev dat zijn politiek "een rechtstreekse voortzetting van deze van Vladimir Poetin zal zijn". Medvedev was de kandidaat van het Kremlin en werd bij zijn kandidatuur gesteund door Poetin. Toch zal hij "veranderingen" aanbrengen, zei Medvedev. Poetin wordt de nieuwe eerste minister van Rusland, onder Medvedev. "De president heeft zijn bevoegdheden, de eerste minister heeft de zijne", zei Medvedev daarover.

Grondwet
"Deze bevoegdheden zijn reeds lange tijd vastgelegd en niemand wil ze veranderen. Wij werken al lang samen en we hebben vertrouwen in elkaar", zei hij nog. De Russische president "bepaalt de buitenlandse politiek, krachtens de Grondwet", benadrukte hij wel. (afp/mvl)