Medvedev gaat samenwerken met Poetin

Dmitry Medvedev heeft de presidentsverkiezingen in Rusland overtuigend gewonnen. Terwijl hij zijn overwinning nog volop aan het vieren is, kondigde Medvedev al aan dat hij nauw zal samenwerken met zijn voorganger, Vladimir Poetin. Met bijna alle stemmen geteld, staat de teller op 70,2 procent voor Medvedev. Op de tweede plaats staat Gennady Zyuganov, de leider van de communistische partij.

Samenwerking
Medvedev zal de buitenlandse prioriteiten uit het achtjarig beleid van Poetin blijven volgen. Volgens Medvedev kan de samenwerking met Poetin, die premier zal worden, tot positieve resultaten voor de ontwikkeling van Rusland leiden. Dezelfde optimistische woorden klinken bij de uittredende president Poetin. "Deze overwinning zal ervoor zorgen dat de succesvolle koers, die we de voorbije acht jaar gevolgd hebben, kan worden verdergezet", zegt hij.

Beloften
Veel Russen zien in Medvedev een sterke, energieke man die het werk van Poetin kan overnemen. Medvedev beloofde om de democratie te promoten en corruptie tegen te gaan, maar volgens specialisten rond het Kremlin heeft ook Poetin gelijkaardige beloften gedaan tijdens zijn campagne. "En zijn handelingen bleken het tegenovergestelde van zijn beloften", zegt Evgeny Volk, lid van een conservatieve denktank in de VS.

President van de hoop
Het is ook de vraag hoeveel macht Poetin nog zal overhouden in zijn nieuwe rol als premier. De Russische analist Vycheslav Nikonov zegt op CNN dat Poetin volgens zijn verwachtingen nog jarenlang een grote politieke invloed zal hebben. "Poetin is nog altijd populairder. Medvedev is de president van de hoop. Veel zal afhangen van wat hij zal realiseren." (gb)