Medisch adviseur van Trump ziet "verontrustende toename" besmettingen in deze Amerikaanse staten

EPA
Anthony Fauci, de Amerikaanse immunoloog en medisch adviseur van president Donald Trump, ziet een "verontrustende toename" van het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in enkele Amerikaanse staten. Dat heeft hij gezegd in het Amerikaans Congres.

Fauci is vooral bezorgd over Florida, Texas en Californië, de staten met de meeste inwoners in de VS. "De komende weken zullen cruciaal zijn om de stijging die we waarnemen aan te pakken", zei Fauci. Hij liet nog noteren dat de VS "hard geraakt" is door het nieuwe coronavirus en dat het zeer belangrijk is om de verspreiding onder controle te krijgen.

Mondmasker

"Het is echt een allegaartje", reageerde Fauci op de vraag hoe hij de reactie van de VS op de coronacrisis zou omschrijven, verwijzend naar de regionale verschillen. De medisch adviseur riep de bevolking ook op om menigtes te vermijden. Diegenen die toch demonstraties of politieke meetings willen bijwonen, dragen volgens de immunoloog best een mondmasker.

In tegenstelling tot Fauci maakt president Trump, die afgelopen weekend zijn 
verkiezingscampagne opnieuw op gang trok in Tusla (Oklahoma), zich minder zorgen om het toenemend aantal besmettingen. Op Twitter herhaalde de Amerikaanse president vandaag dat er meer positieve gevallen zijn doordat er in de VS meer testen zijn in vergelijking met andere landen.

Meer tests

Fauci zei verder nog in het Congres dat Trump hem nooit heeft gevraagd om minder tests uit te voeren, zoals de president onlangs liet uitschijnen. De viroloog werd daarin bijgetreden door drie andere leden van Trumps coronataskforce. Volgens Fauci wordt er net ingezet op meer tests.

In verschillende Amerikaanse staten, zoals Texas, Florida en Californië, nam het aantal besmettingen onlangs snel toe. In New York, het voormalig epicentrum van de epidemie in de VS, is de toestand inmiddels beter.

Versoepeling

Tegenwoordig worden er in de VS dagelijks ongeveer 30.000 nieuwe besmettingen gemeld, ongeveer evenveel als op het hoogtepunt van de coronacrisis in april. Volgens veel experten is dat te wijten aan de versoepeling van de coronamaatregelen. Met meer dan 120.000 sterfgevallen en ongeveer 5,5 miljoen besmettingen is de VS het zwaarst getroffen land ter wereld.

De tien staten met de grootste stijgingen in coronabesmettingen per week in de VS.
Reuters De tien staten met de grootste stijgingen in coronabesmettingen per week in de VS.

Lees ook:

Belgen in Brazilië: “Bolsonaro, de tropische Trump, beschermt zijn volk niet” (+)

Joe Biden beloofde een vrouw als running mate - maar kiest hij ook voor een niet-blanke vrouw? (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.