Medewerkster Kortrijkse wonderdokter verliest erkenning in Nederland

Carine Bolijn, de Nederlandse medewerkster van de Kortrijkse "wonderdokter" Patrick Van Eeghem, mag haar beroep als orthomoleculair therapeute niet meer uitoefenen. Van Eeghem kwam enkele maanden geleden in opspraak toen bleek dat hij kankerpatiënten trachtte te genezen met behulp van kosmische stralen en een goddelijke bron.

Geen chemo
Internist Patrick Van Eeghem was actief in het Nederlandse Roosendaal en in zijn Kortrijkse privépraktijk. De arts raadde kankerpatiënten af om chemotherapie te volgen en liet hen een "alternatieve" behandeling ondergaan. Daarvoor had hij de Nederlandse Carine Bolijn nodig. Zij stond in verbinding met de "goddelijke bron" en zou de patiënten op die manier kunnen genezen. Minstens één kankerpatiënte overleed omdat ze geen chemokuur onderging.

Geschorst
De erkenning van Bolijn werd ingetrokken door het tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde. Van Eeghem zelf werd in januari al levenslang geschorst door het tuchtcollege van Eindhoven. In België riskeert hij een celstraf van zes maanden omdat hij medicijnen verkocht. Dat is verboden voor een dokter. Een labotest wees bovendien uit dat de geneesmiddelen van de "kosmische kankertherapie" enkel water en alcohol bevatten. (anp/gb)