Medewerkster gevangenis opgepakt die moordenaars hielp ontsnappen

GETTY
Een medewerkster van de zwaarbeveiligde Amerikaanse gevangenis waaruit afgelopen weekend twee gevaarlijke moordenaars ontsnapten, is gisteren opgepakt. Ze wordt ervan verdacht de zware criminelen Richard Matt (48) en David Sweat (34) te hebben geholpen. Dat heeft de politie in de staat New York bekendgemaakt.

Joyce Mitchell heeft bekend dat ze gereedschap naar binnen heeft gesmokkeld dat de moordenaars konden gebruiken om een gat in de stalen wand te boren, meldde de plaatselijke krant Albany Times op gezag van bronnen binnen het onderzoek. De moordenaars kwamen zo in een intern gangenstelsel terecht, en klommen via een putdeksel naar buiten.

De gevangenismedewerkster is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de ontsnapping. Ze zou bevriend zijn geraakt met David Sweat en Richard Matt. Het is nog onduidelijk welke spullen ze precies naar binnen heeft gesmokkeld. Verder zou de vrouw een romantische relatie met een van de mannen hebben, die nog altijd niet zijn teruggevonden. De politie zegt echter dat er te weinig bewijs is voor die beschuldiging.

De Amerikaanse politie is nog steeds met man en macht op zoek naar het ontsnapte duo. Donderdag pikten speurhonden geursporen op en werden voetafdrukken gevonden. Die wijzen er mogelijk op dat ieder zijn eigen weg is gegaan. Hevige regen maakte het zoeken gisteren moeilijk en wiste sporen uit.

De speurtocht spitst zich toe op een landelijk gebied vlak bij de Clinton Correctional Facility in Damnemora, vlakbij de grens met Canada. Daar zoeken meer dan achthonderd agenten met speurhonden en helikopters.

Teruggekrabbeld
Sweat en Matt moeten tijden hebben gewerkt aan hun ontsnappingsplan. Pas bij een controle van de cellen zagen bewakers afgelopen weekend dat de mannen niet meer in bed lagen. Ze hadden gaten geboord in de gevangenismuur en ontkwamen via een gang die op een put uitkwam.

Mitchell zou hebben beloofd de twee daar op te pikken, melden Amerikaanse media. Ze zou echter op het laatste moment zijn teruggekrabbeld en meldde zich bij het ziekenhuis met paniekklachten. Volgens justitie werkt ze goed mee aan het onderzoek.

Politieagenten sluiten het zoekgebied af
AP Politieagenten sluiten het zoekgebied af
REUTERS
AP
Tatoeages van de ontsnapte gevangenen
REUTERS Tatoeages van de ontsnapte gevangenen