Medewerkers Boeing over ‘hun’ 737 MAX: “Ontworpen door clowns, onder toezicht van apen”

Alle Boeing 737 MAX-toestellen staan tot nader order aan de grond.
REUTERS Alle Boeing 737 MAX-toestellen staan tot nader order aan de grond.
Medewerkers van vliegtuigbouwer Boeing hadden sterke twijfels over de 737 MAX. Dat blijkt uit honderden interne berichten die het bedrijf donderdag heeft vrijgegeven. Alle toestellen van het type 737 MAX staan sinds vorig jaar maart aan de grond na twee fatale crashes binnen zes maanden.

“Dit vliegtuig is ontworpen door clowns, die onder toezicht staan van apen”, schrijft een piloot van Boeing in een intern bericht uit 2017, dat betrekking had op de vluchtcomputer van de 737 MAX. 

Volgens Congreslid Peter DeFazio geeft de nieuwe informatie een ‘schokkend beeld’ van de werkwijze bij Boeing en de manier waarop onderzoek door de toezichthouder kon worden omzeild, aldus de voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar de 737 MAX. 

Verschillende gesprekken die zijn vastgelegd in de interne documenten laten zien wat piloten en andere medewerkers van de vliegtuigbouwer vonden van de problemen met de boordcomputer en de vluchtsimulatoren die werden gebruikt om piloten te trainen voor de 737 MAX. 

God heeft mij nog steeds niet vergeven voor het achterhouden van informatie

Een medewerker van Boeing

Volgens DeFazio laten de interne berichten ook zien dat Boeing ‘cruciale informatie’ over het toestel probeerde achter te houden, zelfs op het moment dat medewerkers aan de bel trokken over mogelijke misstanden. Bij twee ongelukken met het toestel kwamen eind 2018 en begin 2019 in totaal 346 mensen om het leven. 

Reactie Boeing

Boeing noemt de inhoud van de vrijgegeven berichten ‘volstrekt onaanvaardbaar’.  “Het weerspiegelt niet het bedrijf dat we willen en moeten zijn.’’ Het bedrijf stuurde de interne informatie eerder al door aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

Het is nog niet duidelijk wanneer het toestel weer groen licht krijgt om te vliegen. Zowel Boeing als de autoriteiten ontdekken nog steeds nieuwe veiligheidsrisico's bij de 737 MAX.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hendrik Patyn

  @Feline, wordt het probleem van de toekomst, mensen met mooie postjes die denken dat ze het zijn, maar problemen kunnen oplossen, dat is wat anders.

 • Feline Noé

  Het grootste probleem was dat de FAA vol zat met medewerkers van Boeing zelf omdat ze zelf geen voldoende technische kennis hadden over het technologie. Die vliegtuig had nooit een objectief controle door een neutrale partij. Schandalig dat zoiets kon en misschien nog steeds kan.

 • Michel Jacobs

  Haha, je moet het die medewerkers nageven, ze laten aan duidelijkheid niets te wensen over.

 • Patrick Braekeveldt

  Bij de meeste multinationals zijn de groei en de winstcijfers belangrijker dan mensenlevens ,dat is de laatste jaren steeds duidelijker geworden !

 • Wout vanstrealen

  Luisteren naar de ondergeschikten doen ze nergens, zo ook in de politiek. Wij zien waar het misloopt, maar er word ook niet naar ons geluisterd.