Medewerker jongerenorganisatie ontslagen nadat hij per ongeluk fake wapenschild projecteert achter Trump

Een enthousiaste Trump tijdens de studentenbijeenkomst van Turning Point USA.
AFP Een enthousiaste Trump tijdens de studentenbijeenkomst van Turning Point USA.
Een lid van een Amerikaanse conservatieve jongerenorganisatie is ontslagen nadat hij deze week een fake wapenschild projecteerde op een evenement waar president Donald Trump te gast was. De organisatie Turning Point USA verklaarde aan The Washington Post dat de vergissing het resultaat was van “een overhaaste zoekopdracht op het internet”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Toen Trump het podium betrad op de studentenbijeenkomst van Turning Point USA leek er op het eerste zicht niets aan de hand. De president, die zich helemaal in zijn element voelde, werd begroet door een enthousiaste menigte jonge conservatieven en vertelde onder meer over zijn weg naar het Witte Huis.

Maar bij nader inzien was er met het geprojecteerde wapenschild iets niet pluis. Het was de krant The Washington Post die als eerste merkte dat het niet om het officiële ging maar wel een gefotoshopte versie waarin enkele elementen de draak staken met de president.

Links het fake wapenschild, rechts het officiële wapen van de president
Getty, AFP Links het fake wapenschild, rechts het officiële wapen van de president

Ten eerste was op het wapenschild niet de Amerikaanse zeearend, Amerika’s nationale vogel sinds 1789, te zien maar wel een tweekoppige vogel die opvallend veel gelijkenissen vertoont met de tweekoppige adelaar van het wapenschild van Rusland. Tweekoppige adelaars verschijnen ook op de vlaggen van Servië, Albanië en Montenegro, maar in dit geval leek de grap vooral te wijzen op de nauwe banden van Trump (en zijn campagneteam) met Rusland, iets waarover Trumps hele presidentschap al gespeculeerd wordt.

Daarnaast houdt de arend niet dertien pijlen, een verwijzing naar de dertien oorspronkelijke staten, maar wel… golfsticks vast. Dat is dan weer een verwijzing naar Trumps liefde voor golf.

Tot slot staat niet ‘e pluribus unum’ (‘uit velen één’) in het fake wapenschild. Het nationaal motto van de VS werd vervangen door ‘45 es un títere’, wat in het Spaans ‘45 is een marionet’ betekent. De 45 verwijst naar het feit dat Trump de 45ste president is van de VS, de marionet naar een uitspraak uit 2015. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016 zei Trump namelijk: “Een van de redenen dat ik het zo goed doe in de peilingen is het feit dat ik absoluut geen marionet ben.”

AFP23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Geweldig, degene die dit wapenschild ontworpen heeft, lacht zich een deuk. De rest van de wereld ook. :D

 • Jo Debacker

  Niks per ongeluk. Op de beelden is te zien dat op 27 seconden aan de rechterzijde wel het goeie schild staat. Dus 2 verschillende schilden op 1 beeld per ongeluk?

 • Lore Kluwer

  De dader zelf is ontslaan, maar ik vindt dat ze ook de persoon mogen ontslagen die het excuus verzon dat het per ongeluk was.

 • maud hallett

  LOL, you are a moron mr. Trump

 • Ronny Martin

  goed voorbereid en veel tijd in gestoken :)