Medegevangene neemt wraak op dader aanslag Stockholm

Politieagenten rukten in april 2017 massaal op naar de Drottninggatan, nadat er melding werd gemaakt van een aanslag. Er vielen vijf doden.
EPA Politieagenten rukten in april 2017 massaal op naar de Drottninggatan, nadat er melding werd gemaakt van een aanslag. Er vielen vijf doden.
De dader van de aanslag met een vrachtwagen in Stockholm in april 2017, waarbij vijf doden vielen, is aangevallen door een van zijn medegevangenen in de gevangenis waar hij zijn levenslange celstraf uitzit. 

De feiten speelden zich een week geleden af in de hoogbeveiligde gevangenis van Kumla, ten westen van Stockholm. Een gedetineerde van 24 jaar zou erin geslaagd zijn de cel van Rakhmat Akilov (40) binnen te dringen, de deur te sluiten en hem in elkaar te slaan. De 24-jarige spreekt van "wraak".

Er is niets bekend over de toestand van Akilov. De politie bevestigde de aanval, maar gaf verder geen commentaar. De twee gedetineerden zijn opgesloten in een isoleercel. 

Land uitzetten
Rakhmat Akilov, een afgewezen en geradicaliseerde asielzoeker, was met een vrachtwagen ingereden op een drukke voetgangersstraat in de Zweedse hoofdstad. In juni werd hij veroordeeld tot levenslang. In de praktijk komt levenslang, de zwaarst mogelijke straf in Zweden, neer op zo'n zestien jaar gevangenis. De bijzondere rechtbank voor terrorismezaken ging ook in op de vraag van het parket om de man het land uit te zetten na zijn straf. Hij krijgt daarnaast een verbod om ooit het grondgebied nog te betreden. 

Bij de aanslag kwamen drie Zweden om, onder wie een klein meisje. Ook lieten een Brit en een Belgische vrouw het leven. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gust Goris

    Heel begrijpelijk en het zal vermoedelijk niet de laatste keer zijn.

  • alain schils

    Niet OK. Levenslang krijgen in Zweden betekent in praktijk 16 jaar. Het lijkt wel België.

  • els de Loof

    Ik kan daar in komen.