McCain pakt Republikeinse nominatie

Senator John McCain zal bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 4 november de Republikeinse Partij vertegenwoordigen. De politicus versloeg dinsdag bij voorverkiezingen in vier staten zijn enige overgebleven serieuze tegenstander, Mike Huckabee.

Huckabee heeft daarop bekendgemaakt dat hij zich uit de race terugtrekt. Hij heeft senator John McCain gebeld en hem gefeliciteerd met zijn overwinning en zich achter de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen geschaard.

Toespraak
In een toespraak in Irving, Texas, bedankte Huckabee zijn aanhangers en campagnemedewerkers voor hun steun en inzet. ,,Niemand is ooit zo ver gekomen met zulke gelimiteerde fondsen en met zo weinig mensen als wij'', aldus Huckabee over zijn dertigkoppige campagneteam. ,,We hebben een goede strijd gestreden en hebben de race afgemaakt.''

John McCain, afkomstig uit Arizona, aanvaardde de nominatie van zijn partij dinsdagavond dankbaar. In Dallas, Texas, sprak hij zijn aanhang toe. Volgens McCain begint de race om het presidentschap nu pas echt. "Vecht met me voor Amerika's kracht, voor zijn idealen. De strijd begint vanavond'', stelde hij.

Midden
In een poging kiezers uit het midden te trekken voor de verkiezingen van november bedankte McCain ook expliciet de onafhankelijke kiezers en ook "onafhankelijk denkende'' Democratische kiezers die op hem hadden gestemd in de voor iedereen toegankelijke voorverkiezingen. (mvl)