May wil verdachten gifaanval op dubbelspion Skripal voor rechter

Echt hartelijk was de ontmoeting tussen May en Poetin in Osaka vanmiddag niet.
EPA Echt hartelijk was de ontmoeting tussen May en Poetin in Osaka vanmiddag niet.
De Britse premier Theresa May wil dat Rusland twee verdachten uitlevert die de dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia hebben vergiftigd in het Engelse Salisbury. Ze zei dat vandaag tegen de Russische president Vladimir Poetin, die ze sprak in de zijlijn van de G20-top in Japan.

Het was de eerste keer sinds de vergiftiging, die gebeurde op Britse bodem, dat de twee leiders elkaar ontmoetten. May zei aan Poetin dat ze “onweerlegbaar bewijs” heeft dat Rusland achter de aanval zat. Ze vertelde hem dat Rusland moet stoppen met zijn "onverantwoordelijke en ontwrichtende activiteiten" voordat de relatie tussen de landen kan verbeteren.

Ze wil daarom ook dat de twee verdachten van de aanslag worden berecht. Het Kremlin zegt voorlopig niet of Poetin op die vraag zal ingaan en houdt het erop dat de president “relevante antwoorden” heeft gegeven op de vragen van May.

In een interview met The Financial Times ontkende Poetin gisteren nog eens elke Russische betrokkenheid bij de vergiftiging. Hij suggereerde ook dat de tijd misschien rijp is om het incident te vergeten. “Ik denk dat Rusland en het Verenigd Koninkrijk allebei geïnteresseerd zijn in een volledig herstel van onze relaties, en ik hoop dat er een paar eerste stappen gezet kunnen worden”, zei hij.

Skripal en zijn dochter overleefden de aanval vorig jaar met het zenuwgas novitsjok uit het Sovjet-tijdperk maar nauwelijks. Ze worden vandaag beschermd door de Britse veiligheidsdienst. In een andere plaats niet ver van Salisbury kwam wel een vrouw om die met het middel in aanraking was geweest.

Het gebruik van het zenuwgas in de straten van Salisbury was volgens May onderdeel van een "groter patroon van onacceptabel gedrag". Op beelden van de ontmoeting tussen May en Poetin was te zien hoe de twee elkaar de hand schudden zonder een enkel glimlachje.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.