May roept in kerstboodschap op tot eenheid, Queen vraagt verdraagzaamheid

Brits premier May schreef een kerstboodschap in de krant Daily Express.
Photo News Brits premier May schreef een kerstboodschap in de krant Daily Express.
De Britse premier Theresa May heeft in een kerstboodschap in de krant Daily Express alle burgers opgeroepen tot eenheid. Ze waarschuwde hen ook voor een maatschappij die uit elkaar groeit. De Queen vraagt in haar toespraak haar medeburgers dan weer om ondanks de verschillen verdraagzamer te zijn.

May roept de parlementsleden op om de deal met Europa goed te keuren, nu de kloof tussen de voor- en tegenstanders van de brexit steeds groter wordt. Het is volgens de premier belangrijk om nu te focussen op belangrijke binnenlandse uitdagingen. Ze benadrukt dat er nog veel werk op de plank ligt. "Ik weet dat wanneer de Britten samenkomen, er geen grenzen zijn aan wat we kunnen bereiken", schrijft de premier vandaag in Daily Express.

Het is tijd, aldus May, om de verschillen aan de kant te zetten en bezig te zijn met de zaken die "er echt toe doen". Ze zei nog dat een "grote meerderheid van de mensen in dit land" wil dat de politici stoppen met ruziën over de brexit en zich focussen op andere dringende zaken.

Queen: “Verschillen opzij zetten”

De Queen zal in haar kersttoespraak de brexit niet aanhalen, aangezien ze zich als staatshoofd neutraal moet opstellen. Ze roept wel op de strijd over de verschillen te staken. "Zelfs al zijn de verschillen fundamenteel, de ander met respect en als medemens behandelen is een eerste stap naar meer begrip", aldus koningin Elizabeth II in haar toespraak, die op kerstdag volledig uitgezonden zal worden. 

Als alles volgens plan verloopt, verlaten de Britten op 29 maart 2019 de EU. Het Britse parlement zal in de week van 14 januari stemmen over het brexitakkoord dat May met de EU overeengekomen is. 

De kerstspeech van Queen Elizabeth II  werd al op 12 december opgenomen in Buckingham Palace.
Photo News De kerstspeech van Queen Elizabeth II werd al op 12 december opgenomen in Buckingham Palace.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • frank triolet

    En volgend jaar zelfde boodschap

  • Gustaaf Tielemans

    Alle jaren hetzefde, er komt niets van.

  • Marc Rooms

    verdraagzaamheid is maw het verplicht aanvaarden van iets waar je eigenlijk compleet tegen bent. neen dank u.