May probeert opstand de kop in te drukken: Britten stappen "hoe dan ook" uit douane-unie

De Britse premier Theresa May.
EPA De Britse premier Theresa May.
In een poging de onvrede binnen het pro-brexitkamp in haar regering de kop in te drukken, heeft de Britse premier Theresa May duidelijk gemaakt dat het Verenigd Koninkrijk "hoe dan ook" uit de Europese douane-unie stapt. Deze week begint de tweede ronde van de brexitgesprekken over de overgangsperiode van 2019 en 2020.

Het rommelt al een tijdje in de Britse regering, met voor- en tegenstanders van de brexit die net nog niet al vechtend over straat rollen. Dit weekend doken er in de Britse pers niet mis te verstane waarschuwingen op uit het pro-brexitkamp dat minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson bereid is May uit het zadel te lichten. Hij zou al een dream team van voorstanders van de EU-uitstap gevormd hebben om een nieuwe regering te vormen. Medestanders maakten zich sterk dat "de cavalerie onderweg is".

Laatste twistpunt in een lange reeks is de vraag of het Verenigd Koninkrijk na de brexit nog in een soort van douane-unie met de rest van de EU zal blijven. Gisteren slaagden twee regeringsleden erin elkaar daar in een paar minuten tijd categoriek tegen te spreken. Amber Rudd, minister van Binnenlande Zaken, noemde lidmaatschap van de douane-unie op de BBC zeker een optie. Dominic Raab, minister van Huisvesting, zei op Sky News exact het omgekeerde: "Ik denk niet dat we nog in een soort van douane-unie zullen zitten."

May, die vorige week nog een "open vizier" had over de kwestie, veranderde gisterenavond plots het geweer van schouder. Vanuit haar kabinet in Downing Street 10 kwam de mededeling dat het Verenigd Koninkrijk zeker uit de douane-unie stapt. "Om de kwestie eens en voor altijd af te sluiten: we stappen hoe dan ook uit de douane-unie. Het is niet ons beleid om in de douane-unie te blijven. Het is ook niet ons beleid om in een douane-unie te blijven."

May ontmoet vandaag EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier in Londen voor een bilateraal gesprek. Later deze week start dan de tweede ronde van de brexitgesprekken. Die moeten gaan over de overgangsperiode tussen maart 2019 en december 2020.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Jan Wuyts vele van de non believers weten inderdaad niet waarover ze spreken. maar het is inderdaad dankzij de EU dat vele landen waaronder Belgie vooruitgang hebben geboekt. maar ze zien het niet of ze willen het niet zien. Europa is wel degelijk een zeer sterk beleid en zorgt ervoor dat kleine landen dezelfde sterkte hebben dan grootmachten als Duitsland en andere.

 • Jan Wuyts

  Sorry aan al de non-believers, maar dank zij die unie (en niet alleen inzake douane) kan ons landje nog meedoen internationaal (ondanks trompetgeschal van sommige politici). Onze sterkere buren/concurrenten zouden plots niet meer gebonden zijn door de interne EU regels. Net zoals bij de Britten zouden er veel bedrijven wegtrekken over de grenzen naar bedrijfseconomisch sterkere landen dan het onze (Duitsland) met alle gevolgen van dien. En oh ja, wij zijn véél kleiner dan Great Brittain.

 • Jef Heffens

  Hoe langer hoe duidelijker het wordt dat Theresa May een omhooggevallen dorpspolitica is. Ze stapelt de blunders op. Ik denk dat elk Brit die haar bezoek aan China gevolgd heeft in de grond zinkt van schaamte.

 • Peter Hegge

  Logisch toch , anders krijgt een product , dienst of persoon van waar ook ter wereld welk aankomt op het vaste land en kan alles ongehinderd naar The UK. Hun eigen invoerrechten bepalen op bvb accijnzen, Producten uit China net als Trump bezig is. Hoeven niet de visie te volgen van Juncker en zijn Volgelingen. Grote vrijheid in het ontwikkelen van wat anderen willen een '' EU met 2 snelheden '' op hun 1-tje.

 • Paul Keulemans

  Laten we het simpel houden, het enige contact dat open blijft is een deel van de tunnel, enkel in hun richting zodat de asielzoeker ongestoord kunnen wandelen naar de overkant en dat ze hen dan verder daar maar uitzoeken, vakantiegangers en dergelijke kunnen op eigen risico daarheen, en geen enkel Brit komt zonder visum Europa binnen. Dat is toch wat ze willen? Moet mogelijk zijn !