May ligt zwaar onder vuur over haperende brexitonderhandeling

Brits premier Theresa May.
PN Brits premier Theresa May.
De Britse premier Theresa May ligt zwaar onder vuur over de haperende onderhandelingen met Brussel over het vertrek van haar land uit de Europese Unie. 

Gisteren moest May onverrichter zake uit Brussel naar Londen terugkeren, omdat haar plannetje voor een speciale regeling voor het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) werd afgeschoten. Dat deed de Noord-Ierse partij DUP, die de regering-May in Londen onmisbare gedoogsteun geeft.

May verzekerde dat ze vandaag met de Noord-Ieren overlegt en dan deze week weer snel naar Brussel gaat. Maar in Belfast klonken andere geluiden. De leider van de DUP, Arlene Foster, liet volgens Britse media weten dat het nog lang geen zin heeft om met May over de brexit te gaan praten, omdat de standpunten van de partijen nog ver uit elkaar liggen. May heeft Foster vandaag wel heel even aan de telefoon gehad, melden bronnen bij de DUP.

May had bedacht dat Noord-Ierland na de brexit een speciale 'Europese' status zou kunnen krijgen. Dan hoeft er straks over het noorden van het Ierse eiland geen bewaakte grens tussen EU-lid Ierland en het Verenigd Koninkrijk te komen. Maar voor de pro-Britse unionisten waar Fosters partij DUP uit voorkomt, is dat feitelijke aansluiting bij Ierland. En de unionisten willen alles liever dan dat. Elders in Groot-Brittannië klonken lovende zij het wat cynische woorden, want als Noord-Ierland feitelijk bij de EU kan blijven na de brexit, dan kan Schotland of Londen dat toch ook?

Een voorman van de oppositiepartij Labour, Keir Starmer, noemde de onderhandelingen van May een nationale schande. Hij noemde haar optreden onverantwoordelijk.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Slim geprobeerd van May. Een brexit met een open grens in Ierland. En bij uitbreiding daarna met Schotland. Genieten van de voordelen van de vrijhandel met open grenzen zonder de verplichtingen van de EU. Gelukkig lagen de Noord-Ieren dwars. Want bij de EU hadden ze zich anders nog laten rollen.

 • marc werbrouck

  De Britten denken nu nog altijd dat zij wereldheersers zijn. Dat moet nu eindelijk eens stoppen met die enge bekrompenheid van onze Britten 'op hun eilandje'. Het is wel zo dat ik de Britten zie overwinnen want onderhandelen kunnen ze niet bij de EU, dat is al lang gekend. Niet genoeg haar op hun tanden want allemaal,oude versleten vossen die naar de EU gestuurd werden omdat ze in eigen land het niet meer aankonden.

 • Schepkens Hendrik

  de brexit komt er nooit

 • Franky Vanhoof

  Voor mij is de rot EU de onredelijke partij in de onderhandeling! BEXIT nu!