May legt brexitdeal in juni opnieuw voor aan Lagerhuis

AFP
De Britse premier Theresa May wil haar brexitdeal volgende maand weer voorleggen aan het Lagerhuis. Dat moet gebeuren in de week van 3 juni, meldt een woordvoerder van de premier na een vergadering van May met Labourleider Jeremy Corbyn.

Parlementariërs hebben de deal van May tot dusver drie keer weggestemd. De premier zoekt meer politieke steun en voerde dinsdagavond “nuttig en constructief” overleg met oppositieleider Jeremy Corbyn. Zijn linkse Labourpartij praat al weken met de conservatieve regering over een uitweg uit de brexit-impasse. 

Europese parlementsverkiezingen

De verdeeldheid in de Britse politiek heeft ertoe geleid dat de brexit al twee keer is uitgesteld. Daarom moet het Verenigd Koninkrijk deze maand toch weer Europese parlementsverkiezingen houden. Door te proberen de brexitdeal er begin juni door te krijgen, hoopt May te voorkomen dat de Britse parlementsleden die op 23 mei bij de Europese verkiezingen worden verkozen, effectief in het nieuw samengestelde Europese parlement gaan moeten zetelen. De eerste plenaire vergadering van dat Europese parlement vindt plaats op 2 juli.

Volgens de woordvoerder waren de gesprekken van gisterenavond tussen de premier en Corbyn “zowel nuttig als constructief”. Vandaag worden de besprekingen op een officieel niveau hervat.

Deal al drie keer verworpen

De Brexit-deal die Theresa May in november met Brussel overeenkwam, werd door de Britse parlementsleden al drie keer verworpen. Londen moest daardoor aan Brussel al twee keer om uitstel vragen voor de Brexit. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU stond aanvankelijk gepland op 29 maart, maar is intussen verschoven naar ten laatste 31 oktober.

Geconfronteerd met deze impasse zijn de Britse regering en oppositie begin april onderhandelingen gestart om een compromis te vinden over de toekomstige relatie tussen Londen en Brussel.

In een recente peiling lag de nieuwe pro-brexitpartij van Nigel Farage ruim op kop.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Van den Bulck

  Hoelang gaat dit geldverspillende circus nu nog duren ? Is nog erger dan Coronation Street en Eastenders samen !!!

 • Jos Vandenbergh

  Dringend aan deze misplaatste tragie comedy een einde maken. Britten willen eruit met behoud. van alle clubvoordelen,maar zo werkt dit niet. Dus geen verlengingen meer ,op 31 oktober nog niet eruit dan maar buitenzetten.

 • Erwin Vandriessche

  Zeg mensen en politici van de EU, nu heeft die oubollige poppenkast lang genoeg geduurd en moet het eens "over en uit " zijn hé met die Brexit! Nu moeten de Britten ofwel akkoord zijn of er definitief uitgegooid worden naar onze normen en voordelen. Ze hebben al lang genoeg bewezen dat uitstellen van akkoorden over hun Brexit geen enkele oplossing biedt en enkel maar tijd en véél EU geld kost! Dus het is nu of nooit!

 • willem merken

  Heeft die poppenkast nog niet lang genoeg geduurd? En geld gekost? Gaan we farage nog benoemen in plaats van Junckers? En de brexit nog eens 5 eeuwen uitstel geven? Meer dan genoeg van die klucht, zal ze herdenken binnen 11 dagen.

 • Frans Peeters

  Begrijpt May het nog niet dat meer als de helft van de bevolking voor no deal is