May die de brexit compleet fout aanpakt? Allemaal 'fake news', zegt Trump nu. Beiden willen een ambitieus handelsakkoord

Trump had ook een ontmoeting met de Queen in Windsor Castle.
Getty Images Trump had ook een ontmoeting met de Queen in Windsor Castle.
De Amerikaanse president Donald Trump gaf aan het einde van zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk een persconferentie met de Britse premier Theresa May. Hij zei dat het interview met The Sun 'fake news' was. Zij kondigde aan dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten een "ambitieus" handelsakkoord willen afsluiten. Later op de avond ontmoette Trump ook de Queen.

Het interview met de krant The Sun, waarin Trump fors uithaalde naar May, noemt Trump nu plots 'fake news'. Hij heeft helemaal geen kritiek geuit op Mays brexitstrategie, klinkt het na een dag kritiek op het interview. "Ik heb veel respect voor premier May", aldus Trump. "De berichtgeving was over het algemeen in orde, maar de krant had wel een aantal positieve verklaringen over May weggelaten", aldus de president. "Ze is een fantastische vrouw en ze verricht geweldig werk", klonk het vandaag.

"Handelsverdrag vrijwel onmogelijk"

Trump had in het interview met het boulevardblad The Sun uitgehaald naar de brexitstrategie van May. "Haar plannen maken een toekomstig handelsverdrag vrijwel onmogelijk", zei hij. Voor de pas opgestapte buitenlandminister Boris Johnson had Trump dan weer lof.

May stelde vorige week het "collectief standpunt" voor van haar regering over de toekomstige Brits-Europese relaties na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Met het plan kiezen de Britten voor een zachtere brexit. In het interview met The Sun spreekt de Amerikaans president van een "erg jammerlijk" voorstel.

Volgens Trump had May zijn advies moeten volgen om een hard standpunt in te nemen. Het voorstel maakt ook een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk onmogelijk. "Als er ze de deal zo afsluiten, zouden we met de Europese Unie in plaats van met het Verenigd Koninkrijk zaken doen, dus het zal het verdrag waarschijnlijk kapotmaken."

De persconferentie met de Amerikaanse president Donald Trump (l.) en de Britse premier Theresa May (r.).
AFP De persconferentie met de Amerikaanse president Donald Trump (l.) en de Britse premier Theresa May (r.).

Een "ambitieus" handelsakkoord

Op de persconferentie in het landgoed van de Britse premier in Chequers sprak Theresa May uit dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten een "ambitieus" handelsakkoord willen afsluiten.

Volgens May moet de financiële dienstverlening een belangrijk luik van het akkoord worden. Met Wall Street in New York en de Londense City beschikken beide landen over een belangrijk financieel centrum.

Eerder had Trump in een interview met The Sun felle kritiek geuit op de brexit-strategie van May, maar in Chequers nam Trump gas terug. "Wat jullie ook doen, het is goed voor ons, zolang je maar handel kan voeren met ons", aldus de Amerikaan, die verzekerde dat hij met May geen enkel meningsverschil heeft over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Trump bleef wel trouw aan zijn lofzang aan Boris Johnson, de pleitbezorger van een harde brexit die eerder deze week ontslag nam uit onvrede met de koers van May. Hij herhaalde dat Johnson "een groot premier" zou zijn.

AFP

Queen

Na de persconferentie met May ontmoette Trump ook de Queen. Hij en Melania werden ontvangen op het kasteel van Windsor. De 92-jarige vorstin begroette het paar in de namiddag met militaire eer op het binnenplein van het kasteel.

De koningin had verscheidene minuten moeten wachten op de binnenplaats, maar het was niet meteen duidelijk waardoor er vertraging was. Ze glimlachte toen ze de president en de first lady de hand schudde. Gardesoldaten in rood uniform speelden de Amerikaanse hymne.

Photo News

Protesten

De komst van Trump kon op heel wat protest rekenen. Zo hebben betogers een zes meter grote, opblaasbare, oranje babyversie van de Amerikaanse president Donald Trump opgelaten bij het Britse parlement in het centrum van Londen. Tientallen sympathisanten en journalisten keken toe terwijl de ballon opgeblazen werd onder het toeziende oog van “babysitters”. De kans is dus groot dat Trump zijn opgeblazen ‘evenbeeld’ ook zal gezien hebben. De betogers wilden met de ballon tonen dat Trump een “grote, boze baby met een fragiel ego” is.

Photo News

Relaties met Rusland

Voor zijn topontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin heeft Trump zich trouwens ook verdedigd tegen aantijgingen als zou hij onvoldoende hard optreden tegen Moskou. "Wij zijn veel harder tegenover Rusland dan eender wie", zo verklaarde hij op de persconferentie.

Om zijn stelling te staven, verwees Trump onder meer naar de druk die hij heeft uitgeoefend op de lidstaten van de NAVO om hun defensiebudgetten aanzienlijk te verhogen. "Denken jullie dat Poetin daar gelukkig mee is? Ik denk van niet", klonk het.

Volgens Trump zou het niettemin "fantastisch" zijn indien hij een goede verstandhouding met Poetin zou kunnen opbouwen. De Amerikaanse president spreekt maandag met zijn Russische ambtgenoot in de Finse hoofdstad Helsinki. Het wordt hun eerste bilaterale top.

May van haar kant zei dat ze met Trump was overeengekomen om "kracht" en "eenheid" te tonen in de relaties met Rusland. Groot-Brittannië leeft op gespannen voet met Rusland sinds de vergiftiging van de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Salisbury. De Britse regering legt de schuld bij Rusland, dat met klem ontkent.

AFP
Photo News61 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Christine Laevers

  Trump is een fenomeen. Dat geef ik 'm wel na. Maar de ene natie rapper dan de andere brengt 'Tump' in kaart. Daar zal adequaat op gereageerd worden. Hij zakt af op het niveau van de man met de sixpack en 'get the kids out of my sight': Heel veel stemmen dus, maar dat zullen ook dezelfde mensen zijn die zich tegen hem zullen keren. Hij heeft niks macht meer. Iedereen werkt nu voor eigen rekening. Dat is pas interessant.

 • guido Bervoets

  Een ambitieus handelsakkoord afsluiten met Trump behoort niet tot de mogelijkheden van het VK. De man is een voorstander van het "zero sum game-principe" - the winner takes it all en de rest zijn verliezers. Waarom denk je dat hij alle handelsakkoorden verbroken heeft of dat poogt te doen? Als het VK een harde brexit doorvoert zijn ze een vogel voor de kat.

 • guido Bervoets

  Mijn vader zou vroeger over Donald J. gezegd hebben: 'Met die man kun je geen rechte vore getrokken krijgen'.

 • Remus Bogaert

  Kapellen , niet overdrijven , er gaan maar 26% Amerikanen stemmen en van die 26% had Clinton er 2 miljoen meer dan Trump . Register to vote ! Dus trump heeft niet zoveel aanhangers.

 • chris Scheveneels

  Wie is Trump om zich te bemoeien met binnenlandse politiek van andere landen Dat eerst maar eens naar de USA kijkt wat daar allemaal mis is