May daagt als enige partijleider niet op tijdens meeting met Greta Thunberg

De stoel voor premier May bleef leeg.
AP De stoel voor premier May bleef leeg.
Verschillende Britse politici stonden gisteren in de rij om de Britse klimaatactiviste Greta Thunberg te ontmoeten. Enkel de Britse premier Theresa May had volgens haar woordvoerder betere dingen te doen. Volgens de organisatoren van een meeting met partijleiders heeft May nooit gereageerd op de uitnodiging.

Thunberg vertoefde de afgelopen dagen in Londen. Ze ging eerst de Britse klimaatbetogers een hart onder de riem steken, en sprak hen zowel op zaterdag als op zondag toe tijdens bijeenkomsten in Londen. Gisteren volgde dan een reeks ontmoetingen met politici in het Britse parlement.

Volgens haar woordvoerder was May “niet op de hoogte” van het verzoek. De Britse premier had misschien wel een goed excuus: de meeting vond plaats op hetzelfde moment als een (uitgestelde) kabinetsvergadering, de eerste sinds het einde van het paasreces. Het blijven spannende tijden voor May. Enerzijds blijven de onderhandelingen met Labour over een softere brexit aanslepen, anderzijds dreigt een nieuwe revolte binnen haar partij. Sinds een recente peiling een ruime zege voorspelde voor de Brexit Party van Nigel Farage bij de Europese verkiezingen, eisen steeds meer partijgenoten haar ontslag.

Volgens Britse media was haar afwezigheid toch opvallend aangezien Thunberg Labour-oppositieleider Corbyn ontmoette, alsook Vince Cable, de leider van de Liberale Democraten, voorzitster van de groenen Caroline Lucas en de fractieleiders van de Scottish National Party en de Welshe partij Plaid Cymru. Daarvoor had Thunberg ook al een ontmoeting met John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis. Thunberg sprak gisteren ook voor een volgepakt parlement.

AP25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Poot

  Verstandige beslissing.

 • Robert Soeloo

  Zouden die politici zich nou niet stiekem schamen voor die bijeenkomsten met Greta Thunberg? Een paar minuten praten met het kind zal ze toch duidelijk maken dat ze wat issues heeft. En dat ze gruwelijk wordt misbruikt voor politieke doeleinden. Of hebben ze echt zo weinig mensenkennis en empathie?

 • Lilianne Van Neylen

  Alle lof voor May! De andere politiekers bewijzen hiermee alleen maar hoe onbekwaam en onbetrouwbaar ze zijn. Ze worden betaald voor hun ERNSTIGE job goed te doen. Hun tijd verdoen, door hun narcistische liefde voor de reclame, door te spreken met een spijbelend, opgeruid en ziek gemaakt kind is werkelijk zielig. Luisteren naar mensen die ervoor gestudeerd hebben lijkt mij een beter plan!

 • Line Breemer

  Was Greta opgekomen voor kinderen die de hongerdood sterven of oorlogsslachtoffer worden.... Er had geen haan naar gekraaid. De CO2 fantasie brengt veel geld op, en dan maakt de media er een punt van!

 • Dirk Thyssen

  Eindelijk een verstandig mens die deze hysterie in zijn normale proporties ziet. Al die volgelingen hebben een goeroe nodig die ze gevonden hebben in Greta .