May: "Brits nationaal belang, en niet Trump, leidden Londen tot aanvallen op Syrië"

Theresa May.
AFP Theresa May.
De Britse beslissing om, net als de Verenigde Staten en Frankrijk, deel te nemen aan de raketaanvallen op Syrië eergisteren was ingegeven door het Britse "nationaal belang". Dat zegt de Britse premier Theresa May in het Britse parlement. Ze ontkent dat Londen enkel "de bevelen opvolgde" van de Amerikaanse president Donald Trump. 

Ook in het Franse parlement ging vandaag een parlementair debat over de aanvallen door. Noch May, noch de Franse president Emmanuel Macron hadden de goedkeuring van het parlement voor de aanvallen.

"We hebben opgetreden omdat het in ons eigen belang is dat te doen", aldus May. "Het is in ons belang om het verder gebruik van chemische wapens te voorkomen, en de internationale consensus te verdedigen dat deze wapens niet gebruikt zouden mogen worden." May zei verder nog dat de Britse regering mee aanviel omdat ze van mening was dat "dat het juiste ding was om te doen". Ze wees ook op de "brede internationale steun" voor de aanvallen.

Parlement

Het parlement werd niet op de hoogte gebracht omdat "de snelheid essentieel was in de samenwerking met onze partners om verder humanitair lijden te verlichten, en om de veiligheid van onze operaties te bewaren". De wettelijke basis hiervoor is eerder al gebruikt, zei May. Veel van de inlichtingen die tot de beslissing leidden "kon ook niet met het parlement gedeeld worden".

Oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) hamerde er dan weer op dat het parlement wel degelijk zijn goedkeuring had moeten geven. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Vdput

  Jufrouwke wat is er toch allemaal aan de hand .ge beschuldigd een ander land word veel commotie over gemaakt .nu word dat precies vergeten en en ben je oorlogje aant spelen in Syrië .die aanslag kwam lekken van bij u zelf .ge gaat weg bij euro .op deze mannier maakt ge de VN ook gek

 • Thérèse Reczkowski

  Brede Internationale steun ja jullie beslissen in ons plaats maar als het misloopt is de gewone mens de dupe,jullie zullen wel ergens veilig zitten,Els het is waar het zijn altijd deze drie landen.

 • Fons Casteels

  Het enige dat belang dat mee speelde, was het persoonlijk belang van Theresa May. Sinds de brexit - en nog meer sinds de brexit-onderhandelen - doet ze het bijzonder slecht in peilingen. Wat vorig weekend gebeurd is, is beangstigend: regeringsleiders van een NAVO-land die andere landen meesleuren in een militair avontuur.

 • Vladimir De Leeuw

  nationaal belang??? Dat moet ze nog eens beter uitleggen. En ook waarom zij de inlichtingen die ze heeft niet mag delen? Waar zijn onder andere de bewijzen dat er sowieso een aanval is geweest? En waar zijn de bewijzen dat die dan met chemische wapens zou zijn geweest?

 • johan debue

  Wat een zever straks zegt ze nog dat de Britten opnieuw willen koloniseren en dat voor eigen belang zot zijn doet blijkbaar geen zeer.