May: "Brexitdeal voor 95 procent rond"

De Britse premier Theresa May en de president van de Europese Commissie Donald Tusk.
BELGA De Britse premier Theresa May en de president van de Europese Commissie Donald Tusk.
De Britse premier Theresa May gaat vandaag het parlement toespreken over de brexit. De premier zal gaan zeggen dat "de deal met Europa voor 95 procent rond is", klinkt het in de Britse media.

Ondanks haar sussende woorden neemt volgens Britse media het ongenoegen binnen haar partij toe over de manier waarop de onderhandelingen verlopen. Sommige kranten verwachten deze week zelfs een machtsgreep bij de Tories

Sinds de EU-top in Salzburg, enkele weken geleden, is er volgens May "al heel wat vooruitgang" geboekt rond de thema's veiligheid, transport en diensten. Dat staat in haar toespraak die zondagavond werd vrijgegeven. Volgens Britse media gaat het onder meer om het statuut voor Gibraltar en de Britse legerbasis op Cyprus. De scheidingsfactuur zou zijn vastgelegd op 39 miljard pond en er is een akkoord over de rechten van EU-burgers in het UK (en vice versa), klinkt het nog.

Kwestie Ierland blijft heikel

Maar over de kwestie Ierland blijft de Britse premier gekant tegen het Europese voorstel. Om een grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland te vermijden, stelt Europa voor dat Noord-Ierland de facto deel zou blijven uitmaken van de douane-unie en van de interne markt. Dit bedreigt echter de integriteit van Groot-Brittannië en is dus onbespreekbaar voor Londen.

“Moeilijkste dagen van premierschap”

Intussen neemt de druk op May vanuit haar eigen partij toe. Britse kranten verwachten dat de volgende dagen "de moeilijkste van haar premierschap worden". Zo zouden woensdagavond verschillende Conservatieven haar leiderspositie opnieuw in vraag proberen stellen.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • frank willems

  Ja,ja maar de laatste 5% gaat wel over geld en dat is een ander paar mouwen.

 • willem piening

  Als Engeland de EU verlaat uit weloverwogen gronden, zou je toch beginnen denken dat de verzameling landen onder een "bestuur" met een nogal vreemde manier van besluitvorming door de EU (lees Brussel) wel een reden hebben om de EU te verlaten. Maar dat daardoor de grens terug wordt gesloten is een no go.

 • renatus van de weyer

  Die heeft naar Georges Leekens geluisterd.

 • Luc Geenen

  Precies Belgische voetbal, daar was de nationale Belgische ploeg een paar jaar geleden ook voor 95 % in orde. May je kan het niet , net zoals Leekens indertijd.

 • Bob(Robert) Bruyland

  39 miljard pond , voor wie , voor Jan met casket en 39 miljard euro voor Jan met de pet?