Maximumstraf van 21 jaar geëist tegen Noorse moskeeschutter

Philip Manshaus (in het midden)
EPA Philip Manshaus (in het midden)
Tegen de 22-jarige Noor Philip Manshaus die bekend heeft dat hij vorig jaar het vuur opende in een moskee in de buurt van Oslo is vandaag een celstraf van 21 jaar geëist. De rechts-extremist staat terecht voor moord en het plegen van een terreurdaad. 

Zijn verdediging vraagt de vrijspraak. De advocaat voerde - naar eigen zeggen tegen de mening van zijn cliënt in - elementen aan die moeten wijzen op een psychose. Tijdens het proces besloten drie experts echter dat Manshaus strafrechtelijk verantwoordelijk is.

Manshaus liep in augustus met geweren de al-Noor-moskee in Baerum naar binnen, om volgens de openbaar aanklagers "zoveel mogelijk moslims" te vermoorden. Het werd geen bloedbad omdat in het gebouw slechts drie gelovigen aanwezig waren. Een van hen was in staat om de aanvaller te overmeesteren. Niemand kwam om het leven. Later werd in het huis van Manshaus zijn zeventienjarige stiefzus dood gevonden, die met kogels om het leven werd gebracht.

Inspiratie

Manshaus zou zijn geïnspireerd door de terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Daarbij schoot een rechts-extremist 51 mensen dood. Die zou op zijn beurt een bewonderaar zijn geweest van de Noor Anders Breivik, die in 2011 meer dan zeventig mensen vermoordde. Ook hij werd daarvoor tot 21 jaar cel veroordeeld, de maximumstraf in Noorwegen, die overigens wel verlengd kan worden zolang de veroordeelde als gevaarlijk beschouwd wordt. Levenslang bestaat niet in Noorwegen.