Maxima onder vuur na uitspraak over Nederlandse cultuur

De Nederlandse prinses Maxima ligt onder vuur bij de Bond van Oranjeverenigingen, een bond die ijvert voor het belang van het Nederlandse koningshuis. Dat schrijft de krant De Telegraaf. De bond vindt dat de prinses een grote vergissing heeft gemaakt door in een toespraak de Nederlandse identiteit te relativeren.

"Verkeerd begrepen"
De prinses zegt deels "verkeerd te zijn begrepen". Maxima deed haar omstreden uitspraken bij de presentatie van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In dat omstreden rapport wordt er onder meer voor gepleit dat immigranten verschillende identiteiten houden en kunnen beschikken over verschillende nationaliteiten.

Eigen ervaringen
De prinses vertelde over haar eigen ervaringen als nieuwkomer in Nederland. "Het was een prachtige en rijke ervaring waarvoor ik enorm dankbaar ben. Maar 'de' Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden", stelde de prinses. En nog: "Nederland is veel te veelzijdig om in één cliché te vatten. 'De' Nederlander bestaat niet. Als troost kan ik u zeggen dat 'de' Argentijn ook niet bestaat."

Verkeerd beeld
Volgens voorzitter Michiel Zonnevylle van de Bond van Oranjeverenigingen krijgt de prinses door haar positie een beeld van de Nederlandse samenleving voorgeschoteld dat niet aansluit bij dat van de gewone man. Prinses Maxima betreurt de ophef die is ontstaan over haar toespraak. Ze stelt dat ze een persoonlijk verhaal vertelde, geen reactie op het rapport. (anp/tdb)