Matroos van één van de meest iconische foto’s aller tijden, overleden

AP
14 augustus 1945. ‘V-J Day’, de dag dat Japan zich overgaf aan de Verenigde Staten. De oorlog was voorbij! In New York liepen mensen in extase de straat op om het nieuws te vieren. Zo ook matroos George Mendonsa, die op Times Square prompt de eerste de beste vrouw kuste. De foto’s die toen van hem en Greta Zimmer Friedman werden genomen, gingen de wereld rond. Gisteren is George (95) gestorven.

En of George Mendonsa blij was toen hij op die zomerdag hoorde dat de Tweede Wereldoorlog voorbij was. Hij stormde naar buiten en besloot de eerste de beste vrouw vast te pakken en te kussen. Dat was Greta, een tandartsassistente die hij nog nooit had ontmoet. Het moment werd vastgelegd en werd een van de beroemdste beelden van de 20e eeuw. 

Na de kus scheidden de wegen van de twee. Sterker nog, in de achtergrond staat Rita, het liefje van George. Zij zijn uiteindelijk getrouwd.

Pas vele jaren later raakte bekend dat het George en Greta waren die een iconische kus hadden gedeeld die dag. George, die op een torpedojager diende tijdens de oorlog en die dag vrij had, verklaarde later dat Greta hem deed denken aan de verpleegsters die hij op een ziekenhuisschip gewonde matrozen had zien verzorgen.

George maakte gisteren, twee dagen voor zijn 96e verjaardag, een val in het woonzorgcentrum waar hij samen met zijn vrouw verbleef, in Middletown, Rhode Island. Daarna kreeg hij een beroerte, hulp mocht niet meer baten. Greta, die tijdens de oorlog uit Oostenrijk was gevlucht, overleed in 2016 op 92-jarige leeftijd in Richmond, Virginia.

Alfred Eisenstaedt, LIFE7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sandra raeymaekers

  Nie mee gediend,ze had toch mooi haar oogjes dicht.Laat het zijn wat wilt.Het geeft toch mooi het beeld weer van hoe gelukkig de mensen toen waren.

 • Geoffrey Heirman

  en foto van min of meer ongewenste intimiteiten is iconisch nu krijg je daar cel straf voor maar is wel iconisch foto rare wereld

 • Els Vandamme

  Ocharme die vrouw.... niet zo een onschuldige foto...

 • Guido Verbist

  Prachtig verhaal uit die tijd. Hebben er lang en intens van genoten.

 • Daniel Meuleman

  Ik heb ooit gelezen dat die vrouw er helemaal niet mee gediend was.