Massaprotest in Brazilië: Bolsonaro noemt demonstranten “idioten”

EPA
De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro beleeft zijn eerste massaprotest sinds zijn aantreden in januari. Tienduizenden studenten komen op straat om te protesteren tegen de aangekondigde forse besparingen in het onderwijs. De president noemt hen “idioten”. 

Het Ministerie van Onderwijs kondigde aan dat de universiteiten 30% minder inkomsten zullen krijgen van de overheid, een kleine ramp want de Braziliaanse universiteiten zaten al zeer krap bij kas. Als reactie kwamen duizenden studenten op straat. Hun leuze: “Er zullen geen besparingen komen, er zullen gevechten komen”. Het protest werd gewelddadig toen de politie besloot traangas en granaten in te zetten om de groep te ontbinden. 

Wil Bolsonaro aan de macht blijven, heeft hij geen andere keuze dan te besparen. Brazilië heeft sinds 2000 een wet voor Fiscale Verantwoordelijkheid. Een overtreding kan de president de kop kosten. De besparingen zijn er dus in alle sectoren, maar het onderwijs, nochtans de toekomst van een land, moet wel het meeste inleveren.

Haat voor universiteiten

Volgens voormalig Minister van Onderwijs Cristovam Buarque is daar een logische verklaring voor. “De haat voor de universiteiten is de echte reden. De huidige leiders houden niet van onafhankelijke, kritische intellectuelen”. 

Maar volgens Bolsonaro, die intussen in Dallas een galadiner bijwoonde, is daar dus niets van aan. “De demonstranten zijn nuttige idioten, imbecielen die worden gebruikt als manoeuvreerruimte door de mensen die de kern vormen van de universiteiten in Brazilië”. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.