Massagraf met tientallen Koerdische slachtoffers van Saddam Hoessein ontdekt in Irak

AFP
Irak is gisteren gestart met het opgraven van de lichamelijke overblijfselen van meer dan zeventig Koerden die het slachtoffer werden van het regime van Saddam Hoessein. Onder hen zijn vrouwen, baby’s en kinderen van amper tien jaar oud. 

De lichamen werden gevonden in een massagraf in het zuiden van de provincie al-Muthanna, op 300 kilometer ten zuiden van Bagdad. Het gaat enkel om de lichamen die in de bovenste laag van het graf werden aangetroffen, in de diepere lagen kunnen volgens forensisch arts Zaid al-Youssef nog meer lichamen begraven liggen. 

"De verzamelde bewijzen geven aan dat ze in 1988 geëxecuteerd werden", aldus al-Youssef. Hij verwijst daarmee naar de Al-Anfaloperatie gericht tegen de Koerdische bevolking, die onder het bewind van Saddam Hoessin van 1986 tot 1989 werd uitgevoerd. De dictator, die in 2003 door een invasie onder leiding van Amerika werd afgezet, werd opgehangen voor hij terecht kon staan voor deze genocide waarbij zo'n 180.000 Koerden vermoord werden. 

Volgens de autoriteiten liet het regime van Saddam Hoessein in de jaren 80 en 90 meer dan een miljoen mensen verdwijnen. Van velen van hen is nog altijd niet geweten wat hen overkomen is. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
AFP
AFP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • mark germanus

    Verschrikkelijk,maar was te verwachten met Sadam, in die landen is dat schering en inslag.Vermits de Koerden in 3 of 4 landen verblijven en hun eigen land willen oprichten,bestaat het risico dat ze dat nog eens kunnen meemaken in Syrie,Turkije,Irak en Iran.

  • raf janssens

    de amerikanen hebben ooit miljoenen mensen de dood in gejaagd met de twee atoom bommen die ze gegooid hebben .is daar ooit iemand voor veroordeeld ?????