Massaal protest tegen Amerikaanse luchtmachtbasis op Okinawa

UNKNOWN
Zowat 90.000 mensen hebben vandaag in de Zuid-Japanse eilandprovincie Okinawa geprotesteerd tegen een Amerikaanse luchtmachtbasis. Ze willen dat de Amerikanen met hun helikopterbasis Futemma wegtrekken uit de dichtbevolkte stad Ginowan.

De Japanse premier Yukio Hatoyama is ook voorstander van een verhuis op korte termijn van de helikopterwing. Dat zou echter een inbreuk zijn op een geldend akkoord met de VS. Hatoyama wil de kwestie, die de verhouding met Washington vertroebelt, tegen eind mei van de baan, maar er wordt ook al over zijn ontslag gespeculeerd. 

Het moeizaam tot stand gekomen akkoord, dat dateert uit 2006, bepaalt dat de helikopters pas in 2014 Ginowan zouden verlaten om naar de dunbevolkte noordpunt van het eiland te trekken. Ook zouden tegen die tijd 8.000 Amerikaanse marines Okinawa ruilen voor het Micronesische eiland Guam.
 
De VS beschouwen Okinawa als een onontbeerlijk militair steunpunt in Azië. De plaatselijke bewoners lopen echter niet hoog meer op met de Amerikaanse aanwezigheid, wegens het lawaai en herhaaldelijke misdrijven. In 1995 kwamen al 85.000 mensen op de straat nadat een twaalfjarig meisje brutaal was verkracht door drie Amerikaanse militairen. (afp/adv)