Massaal protest in Warschau tegen Poolse regering

EPA
Tegenstanders van de Poolse regering zijn zaterdag in de hoofdstad Warschau de straat opgegaan voor een massale protestactie. Zo'n 240.000 mensen, onder wie een voormalig president, togen naar het centrum om zich uit te spreken voor de Europese Unie en tegen de rechts-nationalistische regering.

Het was de grootste betoging sinds de val van de Sovjet-Unie. De betogers maken zich zorgen over de koers van de regering, die haar greep op de media en de rechterlijke macht heeft versterkt. Daarnaast verzet de regering zich fel tegen de door de EU gewenste herverdeling van migranten.

Vorig jaar oktober kwam in Polen de partij Recht en Gerechtigheid weer aan de macht. Van 2007 tot 2015 was centrum-rechts aan de macht, maar sinds het roer werd overgenomen door eurosceptici, ligt Polen regelmatig in de clinch met de EU. 

"Wij zijn hier omdat we geloven in het Poolse recht, de Poolse vrijheid en gezamenlijk optrekken binnen de Europese Unie", zei ex-president Bronislaw Komorowski aan het begin van de demonstratie. "Wij zijn samengekomen om te zeggen dat wij de nachtmerrie van een autoritaire regering niet zullen accepteren", aldus een andere deelnemer.

AFP

Invloed op media

In maart gingen ook al tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de regering. Aanleiding was een conflict tussen het grondwettelijk hof en de regering. Die laatste wil de macht van het hof fors inperken, nadat rechters oordeelden dat een reeks regeringshervormingen in strijd zijn met de grondwet. 

De pogingen van de regering om de macht van het hof in te perken, baren ook de Europese Commissie zorgen. In januari werd zelfs overwogen om een strafprocedure tegen Polen te starten, wegens het ondermijnen van de rechtsstaat. 

In het land is sinds januari ook een nieuwe mediawet van kracht, die ervoor zorgt dat de regering de directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf kan benoemen en ontslaan. Niet alleen de Europese Unie struikelde over die wet, ook de oppositie, journalisten en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de conservatieve regering ervan te veel invloed te krijgen op de media.

EPA
REUTERS
REUTERS