Massaal protest Andalusiërs tegen populisme

De extreemrechtse partij Vox komt voor het eerst in het parlement.
EPA De extreemrechtse partij Vox komt voor het eerst in het parlement.
Na de verrassende overwinning van de rechts-populistische partij Vox bij de parlementsverkiezingen in de Spaanse regio Andalusië zijn duizenden burgers de staat op gegaan om te protesteren tegen populisme en vreemdelingenhaat. Volgens de Spaanse televisie vond de grootste manifestatie plaats in Sevilla, maar ook in andere Andalusische steden zoals Granada waren protesten.

De demonstranten riepen leuzen als “Sevilla zal het graf van het fascisme zijn” en “Lang leve de strijd van de arbeidersklasse”. Bij de regionale verkiezingen in de Zuid-Spaanse regio op zondag kwam Vox voor het eerst in het parlement, met 12 van de 109 zetels. De socialisten van premier Pedro Sánchez leden in hun bolwerk een zware tegenslag. Zij krompen van 47 naar 33 zetels.

Het is de eerste keer sinds het einde van de dictatuur onder Franco, meer dan veertig jaar geleden, dat een extreemrechtse partij in Spanje in een regionaal parlement is toegetreden. Tot nu toe hebben ultra-rechtse partijen in Spanje vrijwel geen rol gespeeld. Waarnemers zijn van mening dat de ontevredenheid over de toename van de instroom van migranten, met name naar Zuid-Spanje, de uitslag van deze stemming heeft beïnvloed.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lieven Vermandere

    Tel alle stemmers voor de Vox partij...en tel dan de tegenbetogers. Zoals gebruikelijk heeft links het zeer moeilijk in deze materie.

  • Jim Schumann

    Proficiat Vox.

  • Fons Casteels

    In een democratie is de stem van de kiezer belangrijker dan de stem van wie op straat roept en tiert. Het is bovendien ondemocratisch en zelfs anti-democratisch om op straat te protesteren tegen het stemgedrag van zijn medeburgers. Heeft uw partij de verkiezingen verloren? Drink er ene, slaap er eens over, en ga voort met de dingen van de dag. En hoop dat ze de volgende keer wél winnen.