Massaal eerbetoon voor kleine Julen in kerken en op voetbalvelden Spanje

Kaarsjes in de vorm van een hart bij het ouderlijk huis van Julen in de volkswijk El Palo aan de oostkant van Málaga.
REUTERS Kaarsjes in de vorm van een hart bij het ouderlijk huis van Julen in de volkswijk El Palo aan de oostkant van Málaga.
Spanjaarden betuigen massaal hun steun aan de ouders van de tweejarige Julen uit Málaga. Op voetbalvelden verspreid over het land werd vanmorgen een minuut stilte gehouden en in kerken vonden gebedswakes plaats en werden missen opgedragen aan de peuter. 

Julen viel vandaag precies twee weken geleden in de bergen bij de Zuid-Spaanse stad in een diepe put en overleefde dat niet. Mijnwerkers vonden zijn lichaampje in de nacht van vrijdag op zaterdag. Vanmiddag wordt het kind begraven.

Passie voor (voet)ballen

Voorafgaand aan de begrafenis stonden voetbalclubs stil bij het overlijden van Julen, blijkt uit berichten op sociale media. Ter nagedachtenis aan de peuter, die volgens zijn vader een passie had voor (voet)ballen, en bij wijze van steun aan zijn ouders werd voor het begin van veel wedstrijden van amateurclubs een minuut stilte gehouden.

Dat was onder andere het geval in Málaga,Murcia, Plasencia en Lorca. In en rond Madrid gebeurde het zelfs bij een tiental clubs. 

Parochies

De parochiepriesters in Málaga betuigden tijdens de mis hun medeleven aan de familieleden van Julen en baden voor troost. 

Priester Rafael Vivancos van de parochie San Juan de la Cruz waarbij Julens familie is aangesloten, werd door emoties overmand. Hij stamelde tussen zijn tranen door: “Ik niet kan spreken, het is heel zwaar geweest”.
 

In de parochie werd een gebedswake gehouden voor Julen. Tijdens de zoek- en reddingsactie ondersteunden de parochiegemeenschappen van El Palo, La Cala del Moral en Totalán Julens ouders op geestelijk en materieel vlak.

Priester Ramón Tejero van de parochie Santa Ana in Totalán, het bergdorp waar Julen stierf,  verklaarde vanmorgen tijdens de mis “dat pijn de christelijke hoop niet kan verblinden’’. Hij benadrukte dat “hoewel het hart onze ziel doet krimpen, de klokken van glorie weerklinken omdat we door ons geloof zeker weten dat de absolute onmetelijkheid van de hemel de grote belofte van Jezus is.” 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerard Braeckmans

    Rudy, hadden de ouders op hun peuter gepast was hij ook niet in de put gevallen.

  • Juliaan Van Reeth

    God bejubelen nadat hij zoiets heeft laten gebeuren? God heeft maar 1 excuus: hij bestaat niet!

  • Rudy Lenssens

    Wat een zever v d pastoor van Totalan. Had "de almachtige"God bestaan, hij had Julen niet in de put laten vallen en zijn ouders veel verdriet bespaart.