Massa-evacuatie uit badplaatsen in het zuidoosten van Australië om bosbranden

Een brandweerman gaat het vuur te lijf in Nowra, New South Wales.
AFP Een brandweerman gaat het vuur te lijf in Nowra, New South Wales.
Tienduizenden vakantiegangers moeten maken dat ze populaire badplaatsen in het zuidoosten van Australië verlaten. Vanwege de felle bosbranden hebben de autoriteiten van deelstaat New South Wales evacuaties gelast uit een gebied dat zich uitstrekt over 240 kilometer, van de kustplaats Batemans Bay tot aan de grens met deelstaat Victoria. In de kustplaats Mallacoota is inmiddels een marineschip aangekomen met hulpgoederen voor de 4.000 mensen die sinds dinsdag op het strand vastzitten.

Het leger heeft in totaal twee schepen en vijf helikopters ingezet om te helpen bij evacuaties en om mensen van drinkwater en brandstof te voorzien. Veel tankstations in het getroffen gebied in het zuidoosten van het land zijn niet meer in bedrijf, wat het moeilijker maakt voor inwoners en toeristen om er weg te komen.

Toch is dat noodzakelijk, benadrukte de transportminister van de deelstaat New South Wales. “Iedereen moet weg. We krijgen zaterdag een ergere dag dan we tot nog toe hebben meegemaakt”, zei hij. Komend weekend stijgt de temperatuur naar verwachting tot boven de 40 graden. Gecombineerd met harde wind levert dat een groot gevaar op voor verdere uitbreiding van de bosbranden.”

Files om uit Batemans Bay weg te komen.
AFP Files om uit Batemans Bay weg te komen.

Lange files

Op verschillende wegen ten noorden en westen van de evacuatiezone staan vandaag lange files. Verschillende mensen konden niet vertrekken omdat tankstations kampen met een tekort aan brandstof of omdat de pompen er niet werken door stoompannes.

In verschillende kuststadjes dreigt een voedsel- en watertekort omdat ze door de bosbranden maandag en dinsdag volledig afgesneden zijn. Verschillende wegen zijn afgesloten door het vuur en omgevallen bomen.

Mensen staan buiten in de rij voor een supermarkt.
Mick Meredith /via REUTERS Mensen staan buiten in de rij voor een supermarkt.

In de kuststad Mallacoota op zo'n 500 kilometer van Melbourne in de staat Victoria is vandaag een marineschip aangekomen met hulpgoederen voor de 4.000 mensen die sinds dinsdag op het strand vastzitten. Het schip heeft voeding, water en medische hulp aan boord en kan duizend mensen per keer evacueren. De stad telt zo’n duizend bewoners en is een populaire vakantiebestemming, die in de zomer duizenden toeristen trekt.

Volgens Steve Warrington van de lokale brandweer kan het dagen, misschien zelfs weken duren, voordat de bosbranden afnemen en de wegen vrijgemaakt kunnen worden. Tot dan kunnen de mensen niet wegrijden uit Mallacoota.

Er dreigen dan ook voedsel-, water- en brandstoftekorten. Volgens Warrington zal worden bepaald welke mensen eerst worden geëvacueerd en wie nog moet blijven.

Verwacht wordt dat de hittegolf met sterke windstoten vandaag over Zuid-Australië trekt en zaterdag in het zuidoosten van het land aankomt.

Het Australische marineschip HMAS Choules nadert de kust van Mallacoota, waar duizenden mensen vastzitten op het strand.
AP Het Australische marineschip HMAS Choules nadert de kust van Mallacoota, waar duizenden mensen vastzitten op het strand.

Enorme branden

In de Australische deelstaten Victoria en New South Wales woeden al wekenlang enorme branden. Ondertussen is het dodental door de bosbranden in het land al opgelopen tot zeventien. Dat meldt persbureau Australian Associated Press. 

Tientallen mensen zijn nog vermist. In de staat Victoria alleen al zouden 17 vermisten zijn. Volgens Daniel Andrews, de premier van de staat, is het mogelijk dat sommigen van de vermiste personen ondertussen veilig zijn, toch zijn de autoriteiten “uiterst bezorgd”.

In totaal is over heel Australië een gebied ter grootte van België afgebrand. Alleen al in New South Wales zijn bijna 1.300 huizen afgebrand, waarvan 381 in de afgelopen week, meldde de brandweer.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Sydney zijn tot nu toe liefst 480 miljoen zoogdieren, vogels en reptielen direct of indirect omgekomen door de aanhoudende branden. 

De bestrijding van het vuur verloopt zeer moeizaam door de ongunstige weersomstandigheden.

Door het vuur verwoeste auto's en een een boot in Lake Conjola in New South Wales.
AFP Door het vuur verwoeste auto's en een een boot in Lake Conjola in New South Wales.

Bekijk ook: Vuurzee in Australië drijft mensen en dieren naar het strand

Een boer op zijn verbrande veld in Coolagolite, New South Wales. De man maakt zelf de dieren af die te zwaar gewond zijn geraakt door het vuur.
EPA Een boer op zijn verbrande veld in Coolagolite, New South Wales. De man maakt zelf de dieren af die te zwaar gewond zijn geraakt door het vuur.
Een brandweerman spuit een brandvertragende stof op de bomen in een bos in New South Wales.
AFP Een brandweerman spuit een brandvertragende stof op de bomen in een bos in New South Wales.
Een hond onder een dekentje in Mallacoota.
George Mills/via REUTERS Een hond onder een dekentje in Mallacoota.
Een possum en haar baby konden door de brandweer van New South Wales gered worden.
AP Een possum en haar baby konden door de brandweer van New South Wales gered worden.
Een bosbrand rukt op naar het stadje Jerrawangala in New South Wales.
AFP Een bosbrand rukt op naar het stadje Jerrawangala in New South Wales.
Smog hangt over de haven in Batemans Bay.
AFP Smog hangt over de haven in Batemans Bay.
Brandweermannen creëeren een brandgang.
AFP Brandweermannen creëeren een brandgang.
Smog bij de Batemans Bay Bridge, waar mensen in de file staan om de stad te verlaten.
AFP Smog bij de Batemans Bay Bridge, waar mensen in de file staan om de stad te verlaten.
Verschroeide kerstversiering bij een huis in Cobargo, New South Wales.
EPA Verschroeide kerstversiering bij een huis in Cobargo, New South Wales.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Van Beeck

  Hallo wereld! Help!

 • Fons Casteels

  Ik citeer Roger Underwood, voormalig directeur van Conservation & Land Management Australia. "Dat we nu zo'n drama meemaken, is vooral de schuld van milieuorganisaties en klimaatactivisten die via juridische weg voorzorgsbranden hebben verboden". De Aboriginals weten al honderden jaren dat men een klein gebied moet opofferen om een groot gebied te redden. Ook al doodt men dan wat bidsprinkhanen, dwergspitsmuizen en misschien zelfs een paar kangoeroes.

 • Guido Pintens

  waar de internationale hulp blijft? Gewoon de wereldkaart eerst bekijken, en dan uitleggen hoe al die blusvliegtuigen, extra brandweerlui (met brandweerwagens?) daar moeten geraken. En waarom extra legers? Wat kunnen die daar gaan doen?

 • Karel Van Beeck

  Waar zit de wereld nu met al zijn materiaal? Schandalig dat andere grote bemiddelde landen hier niet ter hulp schieten.

 • Ingrid Van Daele

  het ergste van het ergste, hier zijn geen woorden meervoor... Fauna en flora , mensen, alles in vlammen op Hier is massale hulp nodig !