Marokko wil geen migrantencentrum op zijn grondgebied, ook niet met Europees geld

De Marokkaanse Buitenlandminister Nasser Bourita voelt niets voor een controlecentrum voor migranten op Marokkaans grondgebied.
AFP De Marokkaanse Buitenlandminister Nasser Bourita voelt niets voor een controlecentrum voor migranten op Marokkaans grondgebied.
Marokko is niet van plan om op zijn grondgebied een controlecentrum in te richten waar migranten zouden worden opgevangen in afwachting van hun eventueel asiel in Europa. Dat zegt de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken vandaag in de Duitse krant Die Welt.

"Marokko is over het algemeen tegen elke vorm van controlecentra. Dat is een essentieel onderdeel van ons migratiebeleid en een soeverein standpunt", aldus Nasser Bourita in een opiniestuk in de krant.

Binnen de Europese Unie is er wel een akkoord om controlecentra in te richten in de lidstaten rond de Middellandse Zee. Maar daarvoor is dus wel nog het akkoord nodig van die landen. Marokko lijkt alvast niet geïnteresseerd.

"Contra-productief"

Bourita verzekert dat zelfs als de EU met extra geld over de brug komt, hem dat niet zal overtuigen. Volgens de minister zijn dergelijke centra "contra-productief".

Het standpunt van de andere Noord-Afrikaanse landen is niet bekend.
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Verhelst

  Hij heeft gelijk

 • HUGO VERLOT

  Als men bedenkt dat ongeveer 1000 van de 11000 gevangenen in ons land Marokanen zijn weet men genoeg.

 • Andres Michiels

  Och ja Jintha Peeters, we gaan ze ginder nog eens onderhouden ook met alles erop en eraan. We kunnen mss ook nog op onze kosten huizen gaan bouwen en weg infrastructuur aanleggen en mss ook nog drinkbaar water voorzien en och ja, we kunnen ze ook vanuit Europa ons eigen voedsel gratis voor niks leveren. Heel Afrika moet eens wakker worden, ze kunnen als ze willen perfect voor hun volk zorgen maar nee liever slachtoffer je sp3len en profiteren.

 • dominique castelein

  geen marokkanen meer toelaten,noch gezinshereniging,noch trouwpartijen,en criminelen terugsturen of droppen,dubbele nationaliteit verbieden,kindergeld afnemen,doen simpel

 • jintha peeters

  groot gelijk waarom zou zij het moeten doen dit als europa dit wil moet het op hun grondgebied en anders moeten ze deftige kampen bouwen in de buurlanden en bescherming onderwijs medische zorg en voedsel geven zodat zij niet moeten vluchten