Marokko richt crisiscel op die gestrande Thomas Cook-reizigers moet opvangen

Een groepje gestrande reizigers van Thomas Cook op de luchthaven van Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. Foto ter illustratie.
AFP Een groepje gestrande reizigers van Thomas Cook op de luchthaven van Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. Foto ter illustratie.
Het Marokkaanse ministerie van Toerisme heeft een crisiscel opgericht, die de repatriëring van duizenden klanten van de Britse reisorganisatie Thomas Cook moet opvolgen en omkaderen. Belgische klanten in het buitenland kunnen ook bellen naar het noodnummer dat de FOD Buitenlandse Zaken heeft geopend.

De Marokkaanse autoriteiten gaven geen specifiek aantal toeristen die getroffen zijn, of hoe de cel juist te werk zal gaan. De cel moet zoveel mogelijk informatie verspreiden.

Vorig jaar ontving Marokko ongeveer 683.000 Britse toeristen, voor in totaal 2,14 miljoen overnachtingen, zo blijkt uit cijfers van het Marokkaanse toerismeobservatorium. Bij die cijfers is niet specifiek vermeld welke fractie met Thomas Cook reisde.

Volgens de lokale pers zullen vooral Marrakech en Agadir getroffen zijn door het faillissement van de Britse reisgroep.

Noodnummer

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het noodnummer +32 2 501 40 00 geopend om Belgen in het buitenland bij te staan die problemen ondervinden door de situatie bij Thomas Cook. Wie in het buitenland is en als klant van Thomas Cook getroffen is, kan terecht op het noodnummer.

Consumentenorganisatie Test Aankoop opent om 9 uur een gratis nummer voor mensen die vragen hebben naar aanleiding van de problemen bij reisgroep Thomas Cook. Dat nummer is 0800 50 450 voor Nederlandstaligen en 0800 50 104 voor Franstaligen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sara Stevens

  Proficiat aan Marokko

 • Tina Colpaert

  Marc Goethals nee voorlopig is Belgische neckerman niet failliet staat in veel artikels en zeggen ze constant in het nieuws en tof dat er toch 1 land de gestrande sukkelaars helpt voorbeeld voor andere vooral Tunesie die mensen gijzelt of afperst!

 • DIRK RASSCHAERT

  En het noodnummer is steeds bezet?

 • Jos Vermeulen

  Blijkbaar is Marokko het enige land dat z'n toeristen niet gijzeld maar actief iets onderneemt. Misschien iets om over na te denken als we gaan boeken voor volgend jaar.

 • Marc Goethals

  Is neckermann België ook failliet?