Marokko in de ban van seksschandaal

Kos
Marokko is in de ban van een seksschandaal waarbij twee politici betrokken zijn. Moulay Omar Benhammad (63) en Fatima Nejjar (62) werden vorige week naar verluidt betrapt in een "seksuele positie" op een strand in de plaats Mohammedia, zo'n zestig kilometer van de hoofdstad Rabat, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera op haar website.

Benhammad en Nejjar zijn beiden vicepresident van de Beweging voor Eenheid en Hervorming (MUR). Dat is de ideologische vleugel van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD).

Vorige zaterdag werden ze betrapt "terwijl ze seks hadden" in een wagen op het strand van de Marokkaanse havenstad Mohammedia. De vermeende minnaars werden opgepakt, maar korte tijd later opnieuw vrijgelaten nadat de echtgenote van Benhammad, met wie hij zeven kinderen heeft, de borg had betaald. Nejjar is weduwe en heeft zes kinderen. Ze werd aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan overspel.

Benhammad wordt beschuldigd van poging tot corruptie omdat hij de agenten die hem aanhielden, zou hebben proberen om te kopen. Zijn echtgenote diende geen klacht in wegens ontrouw.

Op buitenechtelijke seks staan celstraffen van een maand tot een jaar in Marokko.

"Lastercampagne"

De MUR heeft het voorval scherp veroordeeld. De twee werden maandag uit de partij gezet, aldus Al Jazeera. De beweging beschuldigt het duo van een "zeer ernstige fout, die de beginselen van de beweging, de oriëntatie en haar waarden" schendt.

Het seksschandaal leidt tot verhitte reacties op sociale media in het Noord-Afrikaanse land. Internetgebruikers bekritiseren de hypocrisie van de religieuze leidersfiguren. Ze haalden een video van onder het stof waarin Nejjar pleit voor het dragen van een hoofddoek en kuisheid predikt tegenover studentes.

Zelf zeggen Benhammad en Nejjar in een lastercampagne te zijn beland in de aanloop naar de Marokkaanse parlementsverkiezingen die in oktober plaatsvinden. Het duo moet donderdag voor de rechter verschijnen.