Marokkaanse vrouw door coma vast in gedwongen huwelijk

THINKSTOCK
Een Marokkaanse vrouw uit het Nederlandse Heerlen die is uitgehuwelijkt, kan niet van haar man scheiden omdat ze sinds 2009 in coma ligt. Haar ouders kregen spijt van het huwelijk, maar mogen de echtscheiding niet aanvragen, oordeelde de rechtbank in Maastricht afgelopen week. De ouders laten het er niet bij zitten en gaan in hoger beroep, kondigden ze aan.

De man en de vrouw zijn in 2006 getrouwd. Hun vaders hebben destijds voor het huwelijk getekend. De vrouw heeft zich altijd verzet tegen het huwelijk. Ze vond het vreselijk, vertelde haar vader woensdag. Hij legde uit dat hij destijds tekende voor het huwelijk om de man aan een visum te helpen. Een echt huwelijk is het nooit geweest, zegt hij.

De vader denkt dat de man voor zijn verblijfsvergunning niet wil scheiden en dat hij uit is op het geld van zijn dochter. De man zegt dat zijn huwelijk met de vrouw normaal is en dat hij zich met haar verbonden voelt.

De ouders van de vrouw wilden de scheiding regelen om hun 31-jarige dochter tegemoet te komen. De rechtbank wijst de scheiding af omdat de wil van de vrouw niet te peilen is.

De ouders willen in hoger beroep met getuigen aantonen dat hun dochter echt wil scheiden, zegt hun advocaat Irene Aarts-Mulder.