Marokkaanse soldaten laten vluchtelingen verdrinken

Marokkaanse soldaten worden beschuldigd van het vrijwillig laten zinken van een boot met Afrikaanse vluchtelingen, die aan de oversteek naar Spanje bezig waren. In totaal zouden op die manier een dertigtal bootvluchtelingen zijn verdronken, schrijft de Spaanse krant El Pais.

Kinderen verdronken
Volgens de Spaanse krant, die getuigenissen van minstens vijf overlevenden aanhaalt, zijn tussen 29 en 33 vluchtelingen verdronken, onder wie ook vier kinderen. De slachtoffers verdronken op 28 april voor de stad Al Hoceïma. Hun opblaasboot werd twee uur na vertrek onderschept door de Marokkaanse marine en werd door de soldaten stuk gestoken. In totaal zouden zeventig Afrikaanse vluchtelingen op de boot hebben gezeten en zouden er een dertigtal zijn verdronken. Een aantal anderen werd door de militairen uit zee gehaald en in de buurt van de Algerijnse grens opnieuw aan wal gezet.

"Slechts tien"
Een Marokkaanse veiligheidsbron verklaarde maandag dat slechts tien migranten, afkomstig van landen ten zuiden van de Sahara, waren omgekomen. Volgens een Marokkaanse ngo, die ook getuigenissen aanhaalt, verdronken er 36 vluchtelingen. (belga/vsv)