Marius (24) redde vrouw van verdrinkingsdood: "Ik kookte vanbinnen"

Carlo ter Ellen DTCT
De Nederlander Marius Hardeman heeft gisterochtend het leven gered van een vrouw die met haar busje in een vijver terechtgekomen was. "Van binnenuit sloeg ze nog maar heel zwak tegen het autoraam. Ik zag de angst in haar ogen en de moed zakte mij in de schoenen. En toen… bats!... sloeg ik de ruit door."

Aan de keukentafel van zijn ouders in het Noord-Nederlandse Lemelerveld zat Marius (24) gisterenmiddag nog vol adrenaline, wanneer hij zijn verhaal deed. De man was net thuis uit het ziekenhuis, waar hij vanwege onderkoelingsverschijnselen naartoe was gebracht. Zonder zich om zijn eigen veiligheid te bekommeren dook hij even na zeven uur gisterenochtend in het ijskoude water van een vijver.

Marius: "Er lag een bestelbusje in en er stonden twee, drie man naar te kijken. Nee, ze deden niets. Ze wisten niet wat ze moesten doen. ‘Ja, er zit nog iemand in’, zeiden ze.” Marius aarzelde geen moment, trok zijn schoenen en jas uit, plonsde in de vijver en zwom naar het busje, vijftien meter verderop.

Ik schreeuwde dat ze me moesten helpen. Ze moeten me over heel het bedrijventerrein gehoord hebben

Elleboog

"Met mijn elleboog probeerde ik het autoraampje kapot te slaan, maar dat wilde niet lukken. Nee, de kou voelde ik eerst niet, ik kookte van binnen. Zat vol adrenaline. Ik schreeuwde naar de kant dat ze moesten helpen. Ze moeten me over heel het bedrijventerrein ’t Lochter gehoord hebben. Maar niemand ging het water in. Toen schreeuwde ik dat ik iets van metaal moest hebben, een breekijzer of zo. Een van de mannen aan de kant rende naar zijn busje en kwam terug met een steenbeitel van een meter. Hij liep wel een stukje het water in, maar kon niet zwemmen."

"Dus moest ik terug zwemmen om de beitel op te halen. Maar ook daarmee wilde het nog niet direct lukken, want ik had maar één hand. Met de andere moest ik me vasthouden aan het busje. Ik zag dat de vrouw met haar hoofd onder water kwam en nog maar zwak tegen het raam aan sloeg. De angst in haar ogen kwam ook bij mij binnen. De moed zakte mij in de schoenen. Toen voelde ik onder water de buitenspiegel, waar ik met een voet op kon gaan staan. En met twee handen sloeg ik toen… bats!.... het raam stuk. Ik dacht eerst nog ‘ik moet haar niet raken’. Maar, dacht ik ook, daar kunnen doktoren wat aan doen. Aan verdronken zijn niet."

Protocol

De vrouw kon zelf nog met Marius naar de kant zwemmen. Snel daarna arriveerden de hulpdiensten. "Ze vertelden mij dat ze zelf het water niet in waren gegaan. Het protocol is dat ze wachten op de duikploeg van de brandweer. Nou, dan was het te laat geweest, dat weet ik zeker." Waarom de hulpdiensten wachten, hoorde Marius ook: "Mijn lichaamstemperatuur was nog maar iets boven de 34 graden. Daaronder heb je kans op hartfalen."

De vrouw is intussen ook weer uit het ziekenhuis, zo hoorde Marius van de politie. Hij wil graag contact met haar.

Het is wel haar leven. Dat is net zo belangrijk als het mijne

Marius Hardeman (24)

Held

Zou hij het weer doen? Marius: "Zonder twijfel! Dat is hoe ik ben. Het is wel haar léven. Dat is net zo belangrijk als het mijne." In de brandweerauto, waar hij werd opgevangen, en in de ambulance, werd hij direct gekroond tot held. "Het begint langzaam bij mij binnen te komen. Er kwam ook al een taart met ‘welkom thuis held’. Ik denk van mijn baas. Die had ik in de brandweerauto gebeld dat ik wat later op het werk zou zijn."
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JOZEF HEYMANS

  De punten van de hoofdsteun dient om voorruit mee stuk te slaan ...

 • Angelo Cabooter

  Zonder hem, had ze het niet gehaald, en ik snap niet dat de andere getuigen NIETS deden of zelf hulp aanbieden toen hij ernaar schreeuwde. Waren ze dan zodanig bevroren misschien, dat ze niets meer konden doen?????

 • conny smolders

  Jullie waren op het juiste pad en juiste tijd proficiat man

 • jean-marie van doren

  Proficiat aan diene gast. Weet je wat we missen in onze wagen? Een klein hamertje zoals in de bussen verplicht is, waarmee men het glas van een ruit kan breken. Een brandblusser en een verbanddoos zijn verplicht, waarom dan niet een klein hamertje? Of is dit een verboden wapen?????

 • frieda schaut

  marius je hebt een heldendaad verricht proficiat jongen!!