Marine Le Pen stelt nieuwe Europese fractie met Vlaams Belang voor

Marine Le Pen (centraal) met onder meer Geert Wilders, VB-voorzitter Tom Van Grieken en VB-europarlementslid Gerolf Annemans.
REUTERS Marine Le Pen (centraal) met onder meer Geert Wilders, VB-voorzitter Tom Van Grieken en VB-europarlementslid Gerolf Annemans.
Marine Le Pen, de voorzitster van het Franse Front National, heeft in het Europees Parlement de nieuwe fractie Europa van de Naties en de Vrijheden voorgesteld. Zoals de regels van het parlement dat vereisen, zal haar fractie parlementsleden uit zeven verschillende EU-lidstaten tellen. De vorming van de fractie werd mogelijk gemaakt door de overstap van de Britse Janice Atkinson die het UKIP van Nigel Farage verlaat.

De vorming van de fractie raakte gisteren al bekend. Marine Le Pen zal de fractie leiden, de andere partijen die vertegenwoordigd zijn, zijn het Vlaams Belang, de Nederlandse PVV, het Lega Nord uit Italië, het Oostenrijkse FPÖ, het Congres van Nieuw Rechts uit Polen en Janice Atkinson uit Groot-Brittannië.

Atkinson was tot drie maanden geleden nog lid van UKIP, maar werd uit de partij gezet wegens gesjoemel met een onkostennota. Haar overstap naar Le Pen werd vergemakkelijkt doordat het FN de banden doorknipte met zijn stichter Jean-Marie Le Pen, verklaarde ze vandaag. Tot gisteren maakte Atkinson nog deel uit van de UKIP-fractie in het Europees Parlement.

De Britse Janice Atkinson, voormalig lid van UKIP, naast Marine Le Pen.
REUTERS De Britse Janice Atkinson, voormalig lid van UKIP, naast Marine Le Pen.

Tweede poging

Na de Europese verkiezingen van vorig jaar probeerde Marine Le Pen al eens om een eigen fractie op poten te zetten, maar ze slaagde er toen niet in om meer dan vijf partijen rond zich te verzamelen. Het water tussen Le Pen en het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP) bleek toen nog te diep, maar Europarlementsleden Michal Marusik en Stanislaw Zoltek konden nu wel overtuigd worden. Het ontslag van de controversiële partijleider Janusz Korwin-Mikke maakte de weg vrij. Nigel Farage wilde uit principe niet samenwerken met Le Pen, maar zijn ex-partijgenote Atkinson maakt nu dus wel de sprong.

De nieuwe fractie zal op 1 juli van start gaan. De 37 leden zullen meer spreektijd krijgen dan nu als niet-fractiegebonden leden, ze zullen mogen deelnemen aan de vergaderingen waar de werkzaamheden van de parlmentaire commissie worden gepland en Marine Le Pen krijgt een zitje in de conferentie van fractievoorzitters.

"D-Day"

Op de voorstelling van de nieuwe fractie was ook PVV-leider Geert Wilders aanwezig. Hij sprak van een heuse D-Day: "Dit is het begin van onze bevrijding. Wij zijn de stem van het Europese verzet, wij verdedigen onze welvaart en onze soevereiniteit". Volgens Wilders is de vorming van de fractie "goed nieuws voor miljoenen Europeanen die niet langer willen dat hun land een provincie van de Europese Unie is, maar wel een volwaardige natiestaat". De sterkte van de fractie zal er volgens Wilders in bestaan dat de leden bij elke stemming zullen mogen kiezen voor hun nationaal belang.

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken sprak van een historische dag. "Eindelijk zal de stem van de mensen die wij vertegenwoordigen, worden gehoord in het Europees Parlement." De fractie zal vooral met de islamisering van Europa en de massamigratie de strijd aanbinden, zei Van Grieken. Met Gerolf Annemans telt het VB één europarlementariër, hij wordt meteen penningmeester van het Europa van de Naties en de Vrijheden. De oud-partijvoorzitter hoopt dat de nieuwe fractie een aantrekkingskracht zal uitoefenen op "de andere eurokritische stemmen die nu nog verspreid zitten in het parlement".

De fractie van Marine Le Pen wordt de kleinste groep in het Europees Parlement.

Marine Le Pen, Geert Wilders en Tom Van Grieken op de persconferentie vanmiddag.
AFP Marine Le Pen, Geert Wilders en Tom Van Grieken op de persconferentie vanmiddag.