Marine Le Pen roept Hollande op tot nieuwe nationale verkiezingen

REUTERS
Marine Le Pen, voorzitster van het extreemrechtse Front National dat vandaag bij de exitpolls in Frankrijk als winnaar van de Europese verkiezingen uit de bus kwam, heeft de socialistische president François Hollande opgeroepen tot nieuwe nationale verkiezingen. Morgen houdt Hollande een crisisberaad met zijn premier Manuel Valls en enkele andere ministers over de verkiezingen voor het Europese Parlement, die in Frankrijk door het uiterst rechtse Front National zijn gewonnen. Dat heeft het presidentiële paleis laten weten.

"Wat kan de president anders doen geconfronteerd met zo'n zware afkeuring als degene die zonet is uitgesproken door de Fransen?", stelde Le Pen. Volgens de FN-voorzitster kan men niet "straffeloos zijn eigen volk verraden en doof en blind zijn voor zijn eisen". "Anders zitten we in een systeem dat niets meer te maken heeft met een democratisch systeem", aldus Le Pen.

Het Front National verviervoudigt zijn score van 2009 en blijft met bijna 25 procent van de stemmen de conservatieve oppositiepartij UMP (20 tot 21 procent) en de socialistische PS van president Hollande (14 tot 15 procent) voor, aldus de exitpolls.

Premier Manuel Valls noemde de winst van het Front National zeer ernstig voor Frankrijk en voor Europa. "Dit is een politieke aardbeving die alle politiek verantwoordelijken raakt."

Ook minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius sprak van een aardbeving. Hij liet weten dat hij niets voelt voor de wens van Marine le Pen om het parlement te ontbinden.

De opkomst in Frankrijk lag hoger dan 5 jaar geleden. Zondag nam 42,8 procent van de kiezers de moeite naar de stembus te gaan tegen 40,6 procent in 2009, bleek uit peilingen. In Duitsland maakte 47 procent van de mensen de gang naar het stemlokaal, ruim 3 procentpunt meer dan vorige keer.